banner-image

Poljoprivreda kamen spoticanja u trgovini EU i SAD

Evropska unija mora da koriguje deficit SAD u uzajamnoj trgovini poljoprivrednim proizvodima, težak 10 do 12 milijardi dolara.

Takođe mora i da prilagodi svoje propise o bezbednosti hrane tako da ona reflektuju „reč nauke“, izjavio je danas američki ministar poljoprivrede Soni Perdi.

Perdi, koji se nalazi u petodnevnoj turneji u Evropi, rekao je da i Vašington i Brisel žele da resetuju svoje transatlantsko partnerstvo, ali da propisi moraju da budu zasnovani na stvarnim rizicima, a ne potencijalnim opasnostima, prenosi Rojters.

Američki trgovinski deficit sa evropskim blokom u poljoprivredi nije logičan imajući u vidu da EU ima skoro dvostruko veći broj potrošača i samo dve trećine obradivog zemljišta u poređenju sa Sjedinjenim Državama, naveo je on.

Poljoprivreda se, kako napominje Rojters, pokazala kao kamen spoticanja u trgovinskim pregovorima između SAD i EU jer se Brisel protivi zahtevu Vašingtona da se u pregovore uključi i to pitanje.

Prema rečima Perdija, tarife na poljoprivredne proizvode mogle bi da se rešavaju u kasnijoj fazi pregovora, a sada treba rešiti regulatorne prepreke. EU, na primer, kako je dodao, zabranjuje hormonski tretirano goveđe meso ili živinu koja se pere peracetatnom kiselinom radi uklanjanja patogena.

„Znate šta je to? To je u osnovi sirće… Mi više ne koristimo hlor u tretiranju pilića“, rekao je Perdi novinarima, ukazujući na prihvaćenu praksu u EU gde se salata pere hlorom.

„Evropska javnost mora da shvati da će njihovi proizvođači biti jako hendikepirani ako odluče da budu zona lišena tehnologije“, naveo je on.

Evropska komisija je pokrenula diskusiju u EU o uklanjanju prepreka radi veće kupovine američkih jabuka, krušaka i ostriga, ali Perdi kaže da će time samo „zagrebati“ površinu.

„Ne idemo tamo zbog jabuka, krušaka i školjki. Ima drugih stvari koje treba da se reše“, naglasio je.

Sjedinjene Države i EU već su u sukobu s uvođenjem tarifa po principu „milo za drago“, koji bi mogao da eskalira ako američki predsednik Donald Tramp sprovede u delo pretnju o oporezovanju automobila iz EU.

Američki i evropski sektor alkoholnih pića, koji je već suočen s tarifama na obe strane Atlantika, pozvao je danas na hitnu akciju za vraćanje bescarinskog trgovinskog tretmana koji su uživali od 1997. godine.

Izvoz američkog viskija u Evropu pao je za 29 odsto otkad je Brisel uveo tarife sredinom 2018. godine, prenosi britanska agencija.

Izvor:b92