banner-image

Poljoprivrednici ključni igrači u EU politikama i ciljevima

Hrvatska ministarka poljoprivrede Marija Vučković predsedavala je u ponedeljak Većem za poljoprivredu i ribarstvo Evropske komisije, koje je, između ostalog, raspravljalo o poljoprivrednom aspektu Evropskog zelenog plana te o prelaznim merama za finansiranje Zajedničke poljoprivredne politike.

“Prelaz na klimatski neutralnu privredu jedan je od najvećih izazova za EU. Poljoprivrednici i ribari igraće ključnu ulogu u dostizanju toga cilja, ali će im trebati pomoć”, rekla je ministarka Vučković nakon završetka sastanka.

Kako se navodi na sajtu Evropske komisije, nova strategija “od njive do trpeze” i Zajednička poljoprivredna politika identifikovani su u Evropskom zelenom planu kao glavni alati za pomoć poljoprivrednicima i ribarima u borbi protiv klimatskih promena, za zaštitu životne sredine i očuvanje bioraznolikosti.

“Od njive do trpeze”

Prema predlogu Komisije, 40 odsto budžet namenjenog za poljoprivredu u razdoblju od 2021. do 2027. godine i najmanje 30 odsto iz Fonda za ribarstvo treba biti usmereno za borbu protiv klimatskih promena. Strategija od “njive do trpeze”, koju će Komisija predstaviti na proleće, imaće za cilj da doprinese da evropski sistem hrane zdravijim i ekološki prihvatljivijim, ograničavanjem upotrebe pesticida, veštačkih đubriva i antibiotika te smanjivanjem uticaja na životnu sredinu kod prehrambene industrije i maloprodaje.

Budući da novi strateški planovi za poljoprivrednu politiku neće biti usvojeni na vreme, ministri su razgovarali o prelaznim merama za finansiranje evropskih poljoprivrednika tokom 2021. godine.

“Naše buduće politike moraju osigurati poštenu tranziciju i pristojan život za poljoprivrednike. U međuvremenu, evropski poljoprivrednici zaslužuju sigurnosti i predvidivost. Stoga moramo što je pre moguće postići dogovor o prelaznim merama i omogućiti da stare funkcionišu tokom prelaznog razdoblja”, istaknula je ministarka.

S. K.