banner-image

Od 1. februara novi konkurs za kupovinu kuća na selu

Novi, osmi po redu, konkurs za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima na teritoriji AP Vojvodine za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom biće raspisan u ponedeljak 1. februara, najavila je Diana Milović, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova na konferenciji za novinare koja je održana danas u prostorijama Zavoda.

Konkursom će biti opredeljeno 25.000.000 dinara za kupovinu 25 kuća, a pravo da konkurišu imaju  supružnici čija bračna zajednica traje najmanje godinu dana, kao i vanbračni partneri sa trajnijom zajednicom života koji žive na teritoriji AP Vojvodine.

Ovaj konkurs se raspisuje već četiri godine i do sada je zahvaljujući  novcu za ovu namenu 268 bračnih parova dobilo svoj krov nad glavom.

Diana Milović je naglasila da se na svaki konkurs prijavi 200-300 parova, odnosno oko deset puta više zainteresovanih u odnosu na raspoloživa sredstva. Neki od kriterijuma koji  se uzimaju u obzir prilikom bodovanja su obrazovanje, radni odnos, godine života( jedan od učesnika ne sme biti stariji od 40 godina), broj dece, kao i to da li je kuća koju su odbrali za kupovinu uslovna za život.

Svi oni parovi koji su do sada na ovaj način stekli nekretninu upisani su kao vlasnici 50:50 odsto, čime su 268 žena postale suvlasnice nekretnine. Time je, kako je naglasila direktorka Milović, barem donekle ispravljena  sumorna statistika seoskih žena koje najčešće nemaju ništa upisano na svom imenu.

Konkurs će trajati dva meseca, nakon toga sledi rad komisija, a očekuje se da će rezultati biti poznati u prvoj polovini maja.

Dijana Milović je pozvala sve zanteresovane da konkurišu, posebno one iz opština Vršac, Novi Kneževac, Opovo, Pančevo, Stara Pazova i Sremski Karlovci jer tamo iz nekog razloga konkursnim sredstvaima do sada nije kupljena ni jedna kuća. Rekla je i da očekuje da će rebalansom budžeta u drugoj polovini godine, baš kao i lane, biti odobrena dodatna sredstva za ovu namenu.

Pored ovog najpopularnijeg konkursa Zavoda za ravnopravnost polova najavljeno je i raspisivanje Konkursa za dodelu   bespovratnih sredstava udruženjima žena za finansiranje projekata u oblasti ravnopravnosti polova sa ciljem unapređenja položaja žena pripadnica nacionalnih manjina u Vojvodini.

Najavljeni su i programi posvećeni edukaciji u oblasti rodnog budžetiranja na lokalnom nivou, obuke žena  u oblasti preduzetništva, novi ciklus Akademije veština. I ove godine će biti organizovane izložbe stvaralaštva žena Vojvodine, i nastavljena izdavačka delatnost u oblasti rodne ravnopravnosti.

Izvor:Poljoprivrednik