banner-image

Nedimović: Na konkursu za mlade poljoprivrednike 5.500 prijava

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović rekao je da se priprema program komasacije (ukrupnjavanja) zemljišta i „elektrifikacije njiva“ kako bi se olakšalo navodnjavanje i pojeftinila poljoprivredna proizvodnja.

On je na prvom međunarodnom Sajmu voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva „Agro Belgrade 2020“ na Beogradskom sajmu rekao da su njive u Srbiji dosta usitnjene i da će morati da se ukrupnjavaju.

„Izdvojen je ogroman novac u Programu ‘Srbija 2025’ i za ovu bolnu temu ukrupnjavanja poseda. Za poljoprivredu je iz tog programa namenjeno oko 300 miliona evra“, rekao je Nedimović novinarima, nakon što je otvorio „Agro Belgrade 2020“, a prenela je Beta.

Dodao je da taj sajam nije suvišan pored Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu zato što u okolini Beograda, posle Vojvodine ima najviše poljoprivrednog zemljišta koje je u državnom ili privatnom posedu.

On je rekao da njegovo ministarstvo želi da od poljoprivrede napravi „ozbiljan biznis“ i da se se pregovara sa Kinom o formiranju haba (čvorišta) odakle bi srpska roba i roba iz regiona distribuirala po Kini.

„Za sada u Kinu ide goveđe i jagnjeće meso i vino“, rekao je Nedimović i najavio kredit Svetske banke od oko 50 miliona dolara kojim će se jačati konkurentnost u voćarstvu, povrtarstvu, podsticati početnici u tom poslu, a jedna tranša je predviđena za devastirana područja Srbije i za uvođenje digitalizacije (e-agrar) i ukidanje papirologije u poljoprivredi.

Dodao je da postoji interesovanje mladih za bavljenje poljoprivredom i da je za finansijska sredstva konkurisalo njih 5.500.

On je rekao da su povećane subvencije za organsku proizvodnju na 25.000 dinara po hektaru.

„Pripremljeno je 14 projekata za navodnjavanje i priprema se još deset koji će se finansirati iz Fonda Abu Dabi“, rekao je Nedimović.

Ministarstvo će, kako je rekao podsticati razvoj vinogradarstva jer za to postoje pogodni klimatski uslovi i profit je veći nego u proizvodnji pšenice, a sada je pod vinovom lozom svega 12.000 do 13.000 hektara.

Nedimović je rekao da je, zahvaljujući Zakonu o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, u određenim delatnostima za godinu dana primene prijavljeno skoro 27.000 radnika kod 300 poslodavaca.

On je na pitanje novinara da li će biti smanjen uvoz poljoprivrednih proizvoda rekao da je to nemoguće jer je Srbija u procesu integracije u EU, ali da mnogi poljoprivrednici ne znaju da je u sezoni carina na povrće 20 odsto i da zato treba povrće proizvoditi u staklenicima kada ga drugi najmanje imaju.