banner-image

Smrtonosan ptičiji grip potvrđen u okruženju, moguća pojava u Srbiji

Pojava ptičjeg gripa, odnosno visoko patogenog soja avijarne influence – AI (H5N8)  je potvrđena u nekoliko evropskih zemalja i to u Mađarskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Ukrajini, Poljskoj i Nemačkoj.

Radi se o  pojavi kod divljih ptica i domaće živine. Postoji opasnost od širenja ove bolesti i moguće pojave i u Republici Srbiji, obaveštavaju iz Uprave za veterinu.

S obzirom da se virus ptičjeg gripa  najčešće prenosi preko divljih ptica, od kojih pojedine vrste mogu biti nosioci (rezervoari) bez vidljivih simptoma, naročito u zimskim mesecima, odnosno u periodu intenzivne migracije, stepen rizika od širenja ptičjeg gripa  nije moguće proceniti  i  zbog nepredvidivosti prenošenja  virusa ne može se isključiti.

Sprovođenje aktivnog i pasivnog nadzora , odnosno kontrole zdravstvenog stanja živine u potencijalno rizičnim područjima blizu vodenih površina sa divljim pticama, zatvaranje živine u objekte, sprečavanje direktnog i indirektnog kontakta između divljih ptica i živine i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mera na gazdinstvima  su osnovne  preventivne mere koje se preduzimaju u cilju sprečavanja pojave i širenja ove zarazne bolesti.

 Od suštinskog je značaja da se zbog izuzetne patogenosti virusa AI, podtipa H5N8, koji se odlikuje velikom stopom oboljevanja i smrtnosti i koji može izazvati velike štete u živinarskoj proizvodnji, zbog ozbiljnosti pretnje od pojave novih žarišta, sve relevantne strukture aktivno uključe u aktivnosti sprečavanja širenja bolesti.

Stanovništvo i vlasnici živine se redovno obaveštavaju o pojavi i simptomima bolesti ptičjeg gripa putem medija i drugih sredstava informisanja, kao i potrebnim postupcima  u slučaju primećene promene zdravstvenog stanja kod živine ili ptica koje je praćeno povećanim uginućima, kako bi se blagovremeno obratili  veterinaru i prijavili sumnju na bolest  radi preduzimanja daljih  neophodnih mera.

S. K.