banner-image

Soja skočila na 39,5 dinara bez PDV-a

Na novosadskoj „Produknoj berzi“ tokom čitavog janura zabeležen je nizak obim trgovanja, što se nastavilo i u poslednjoj nedelji. U fokusu trgovanja poslednje sedmice u mesecu je bila soja koju je pratio rast cena. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 175 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 7.612.000,00 dinara, saopštila je Berza. 

Nakon suzdržane ponude soje zrna  tokom januara, krajem meseca došlo je do rasta cena. Soja je trgovana po cenama od 39,50 do 39,60 din/kg bez PDV-a. Ponderisna cena je iznosila 39,54 din/kg bez PDV-a (43,50 din/kg sa PDV-om) što predstavlja rast od 3,25% u odnosu na prethodnu upoređujuću cenu.

Kukuruz ove sedmice beleži odsustvo iz trgovanja. Tražnja za žutim zrnom po cenama od 16,00 din/kg i ponuda po cenama od 16,10 do 16,40 din/kg bez PDV-a, nisu rezultirali zaključenjem berzanskih ugovora.

Povećana potražnja za stočnom pšenicom sa minimalnom hektolitrskom masom od 72, po cenama od 19,00 do 19,40 din/kg bez PDV-a nisu rezultirali zaključenim berzanskim ugovorima. Takođe, upečatljiva je smanjena potražnja za mlinskom pšenicom.

Na inotržištima, na pad cene soje u Čikagu uticali su: odsustvo kineskih kupovina američke pšenice uprkos potpisanom sporazumu, početak žetve u Brazilu sa dobrim rezultatima. Na pad cena ostali roba, kao i soje, uticali su strahovi od usporavanja ekonomskog rasta kao posledice širenja koronavirusa.