banner-image

Kosovske takse ostaju i nakon koalicionog sporazuma

U načelnom programu nove kosovske vlade, prema sporazumu Samoopredeljenja i DSK, navodi se da tema u dijalogu Beograda i Prištine ne može biti promena granica i razmene teritorija, takse ostaju, a ZSO neće imati izvršna ovlašćenja, piše Kosovo onlajn, pozivajući se na neimenovane izvore, a prenosi Tanjug. 

U vezi s dijalogom sa Beogradom najavljuje se da će biti sprovedena revizija svih do sada postignutih sporazuma.

Dijalog više neće voditi kosovski predsednik Hašim Tači, već premijer, prenosi Kosovo onlajn.

Dijalog Beograda i Prištine se održava „radi priznanja od strane Srbije“, kaže se u načelnom programu nove kosovske vlade, prema sporazumu Samoopredeljenja i DSK, i dodaje da bi kosovska skupština trebalo da usvoji platformu za dijalog.

Kosovo onlajn navodi da u dokumentu piše i da tema dijaloga ne može biti ponovno crtanje granica sa Srbijom, razmena teritorija ili stvaranje treće vlasti za opštine koja naseljavaju Srbi.

Što se tiče taksa na uvoz robe iz centralne Srbije, kako prenosi portal, one će ostati „do nivoa punog reciprociteta sa Srbijom“.

Nova vlada, prenosi Kosovo onlajn, prioritet vidi u razvoju dobrosusedstva i kvalitativnog napredovanja saradnje sa Albanijom i posvećena je unapređenju procesa evroatlantskih integracija.

Kada je reč o energetici, kaže se da je potrebno stvaranje zajedničke energetske zone Kosovo-Albanija „kako bi se postigla komplementarnost u proizvodnji energije“.