banner-image

Virus opasno preti paradajzu i paprici širom Evrope

Izuzetno destruktivan virus preti zasadima paradajza, paprike i čilija u Francuskoj, nakon što je pogodio šest zemalja Evropi, kao i Tursku, Sjedinjene Države i Kinu, saopštila je danas francuska Agencija za bezbednost hrane, Anses, a prenosi Tanjug. 

Takozvani „paradajzov virus braon smežuranih plodova“ (ToBRFV) je bezopasan za ljude, ali može da uništi ceokupnu proizvodnju bilo u plastenicima, povrtnjacima ili na organskim poljima, navodi se u saopštenju, a prenosi Rojters.

Može da se prenese putem zaraženog semena, biljaka i plodova, kao i jednostavnim kontaktom i dugo opstaje bez gubljenja moći inficiranja, naveli su iz Ansesa.

Trenutno ne postoje preparati za uništavanje virusa kao ni sorte koje su otporne na njega. Ovaj virus se, inače, pojavio na Bliskom istoku 2014. godine, pre nego što se 2018. proširio na Evropu.

Virus izaziva pojavu žutih ili braon fleka na listovima biljke i deformaciju plodova, koji se kao takvi ne mogu plasirati na tržište, dodali su iz Ansesa.

Agencija preporučuje da se biljke sa kontaminiranih područja uklone i spale, a povrtarima savetuje da kupuju samo sertifikovano seme i, ako je moguće, izvan evropskih zemalja u kojima je dijagnostikovana zaraza.