banner-image

Joksimović: Srbiji iz budžeta EU 211 miliona

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhej i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisuju danas sporazum o projektnom finansiranju IPA 2019 u vrednosti od oko 138.5 miliona evra.

Joksimović je za RTS rekla da Srbija kao zemlja koja pristupa EU ima pravo na IPA fondove i da u proseku svake godine dobije oko 200 miliona evra bespovratnih sredstava.

„To je IPA za 2019. godinu u vrednosti od 138, 5 miliona evra. Pored ove podrške za 2019-tu godinu, za Srbiju su predviđena sredstva za IPARD- podsticaj poljoprivredi – 40 miliona evra, podršku organizacijama civilnog društva – 5 miliona evra i za sprecijalne mere – kao odgovor na migrantsku krizu – 27.5 miliona evra. Time ukupna podrška Srbiji iz budžeta EU za 2019. godinu iznosi 211 miliona evra. Od 138,5 osnovnog paketa imaćemo 76, 5 miliona za lokalni ekonomski razvoj i podsticaj, inovativnim preduzećima, malim i srednjim preduzećima“, naglasila je ona.

Ističe da će značajan deo novaca biti usmeren na pravosuđe i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala – oko 18 miliona evra, kao i za prevenciju i reagovanje u vanrednim situacijama – oko 10 miliona evra i reforme u brojnim oblastima u vezi sa procesom prstupanja EU i učešća u proramima EU – oko 34 miliona evra.

„Mislim da će MUP ove godine najviše koristiti sredstva iz IPA fondova u smislu migracija, azila, borbe protiv organizovanog kriminala“, rekla je Joksimović.