banner-image

Trivan: Gašenje individualnih kotlarnica važno za  bolji kvalitet vazduha

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan sastao se sa predstavnicima američke Razvojne finansijske korporacije (DFC).

Trivan je, tokom sastanka sa savetnikom direktora te korporacije Kejlebom Mekerijom, ocenio da su odnosi SAD i Srbije sve bolji i da ova poseta ukazuje na spremnost Amerike da radi na rešavanju problema i podsticanju razvoja i Srbije i regiona.

Sagovornici su postigli saglasnost o tome da je Srbija ključ stabilnosti u regionu, pri čemu su ukazali na značaj posete političko-privredne delegacije Merilenda, kojoj je domaćin bilo Ministarstvo zaštite životne sredine, u trasiranju privredne saradnje dveju zemalja u ekološkim projektima.

Ministar je naglasio da su ekološki problemi Srbije i zemalja ovog regiona slični, i da je naša zemlja motor saradnje i ekološke politike u ovom delu Evrope, jer ima najveće resurse i važnu ulogu u najvišim međunarodnim telima za zaštitu životne sredine – UNEA 5 i COP 26, gde ima potpredsednička mesta.

Takvu poziciju koristimo za pokretanje regionalnih akcija pošumljavanja i gašenja individualnih kotlarnica, što je važno za bolji kvalitet vazduha, poručio je Trivan.

On je naveo da je oblast životne sredine, zahvaljujući već pripremljenoj projektno-tehničkoj dokumentaciji, kao i izuzetnoj podršci EU u realizaciji projekata i opredeljenosti građana da se moraju rešavati ekološki problemi, spremna za investicioni ciklus čija je projektovana vrednost 15 milijardi evra.

Trivan je ukazao na to da Srbiji nedostaju tehnologije i sredstva, istakavši da su prioriteti izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda i čvrstog otpada, gde je potrebno uložiti približno sedam milijardi evra.

Mekeri je poručio da SAD želi da bude dobar partner Srbiji, koja je napravila važan ekonomski napredak, istakavši da Amerika našu zemlju vidi kao faktor stabilnosti regiona.

On je rekao da je ta američka korporacija, čiji je budžet 60 milijardi dolara, spremna da u Srbiji ubrza započete i investira u dugoročne razvojne projekte.