banner-image

Ministarstvo sprema olakšice za nabavku steonih junica iz Mađarske

Ministarstvo poljoprivrede napravilo dogovor sa mađarskom firmom „Hunland“ i obezbedilo podsticaje. Za nabavku grla potrebno učešće od 20 odsto, subvencija do polovine iznosa.

Stočari u Srbiji uskoro će moći da kupe steone krave, a da ne moraju odmah da daju sve pare. Naime, Ministarstvo poljoprivrede će omogućiti svima koji žele da nabave mlečna goveda, da umesto dela novca, daju, recimo, tele. Sporazum je napravljen sa mađarskom firmom „Huland“, koja će „kreditirati“ kupovinu. Ukoliko ovo zaživi, ideja je da se tako isto radi i sa ovcama.

– Radimo na izmeni pravilnika, kako bi kompanija mogla da da steone junice unapred, tako što će poljoprivrednik dati nekih 20 odsto, deo kroz državne subvencije koje dobije i ostatak može kroz tele da isplati – ispričao je za „Novosti“ ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Kako su nam objasnili u resornom ministarstvu, poenta je da će se stočarima nuditi da kupe 10 do 20 grla steonih krava. Oni će, u proseku, dati odmah nekih 20 odsto. Na osnovu ugovora sa „Hulandom“ i uplaćenim avansom, dobijaju se subvencije od države, koje, opet pokrivaju deo troška kupovine. U zavisnosti od toga koliko je još novca ostalo da se isplati, oni će otkupljivati mleko, utovljenog bika ili tele. Sve će to biti regulisano kroz stavke ugovora između stočara i kompanije. Ovaj projekat je i ranije bio zamišljen kao ideja, ali ga do sada niko još nije ostvario.

– Sličan model, ukoliko se ovo pokaže da je dobro, moći će da se primeni i na ovce – objašnjavaju nam u Ministarstvu poljoprivrede. – Za sada će se nabavljati krave, rase holštajn, simental, šarole, angus… Sva grla su umatičena, moraju da imaju potrebne papire, da ispunjavaju standarde i na ovaj način uvode se kvalitetna grla u proizvodnju. Stočarima se omogućava da na povoljan način dođu do dobrih krava, jer ne moraju da imaju gotov novac da bi odmah kupili dvadesetak životinja. Bitno je podsticati kvalitet. Cena jedne krave u proseku je oko 2.000 evra.

Prema nezvaničnim informacijama, država bi trebalo da daje subvenciju od nekih 40 do 50 odsto, a ostatak bi stočari mogli da vrate kroz prodaju mleka, mesa ili žive životinje. Postoji indicija i da bi mađarska firma „Hunland“ možda kasnije napravila i nešto u Srbiji.

– Ovakva kupovina biće uglavnom za srednja gazdinstva – ističu u Ministarstvu poljoprivrede. – Da se na najbrži način da stočaru prilika da formira svoju farmu, sa kvalitetnim kravama.

Kakao se navodi na zvaničnom sajtu „Hunlanda“, oni su moderna kompanija za trgovinu stokom. Čine vezu između stočara i kupca. I njihova platforma omogućava klijentima brz i lak pristup ovom složenom tržištu živih životinja.

Izvor: Novosti