banner-image

Niske cene smanjile interes ratara za setvom

Niska cena pojedinih žitarica primorala ratare u našoj državi da smanje ovogodišnju prolećnu setvu. Sejaće se manje suncokreta i soje. Vremenski uslovi uopšte ne idu naruku poljoprivrednicima

Vremenski uslovi zasada poljoprivrednicima uopšte ne idu naruku. A čini se ni prošlogodišnja cena ratarskih proizvoda, jer stručnjaci već najavljuju da će pojedinih žitarica ove sezone biti manje na oranicama nego lane. Među njima prednjači suncokret.

Prema rečima Vukosava Sakovića, direktora Udruženja „Žita Srbije“, dosadašnje najave govore da će biti slična setva kukuruza i soje kao prošle godine. A zbog niske otkupne cene, već je nagovešteno da će ratari manje posejati suncokreta. Jednostavno, nisu zadovoljni time kako su ekonomski prošli.

– Uzimajući u obzir da je ozima pšenica posejana slično kao i prošle godine, a isto tako i uljana repica, nema nekih preteranih potencijala za velikim razlikama u prolećnoj setvi – istakao je Saković. – I kukuruza će biti slično posejano, dok će soje možda biti nešto malo više. Tačnije, koliko bude suncokrata manje posejano, to će biti soje više.

Kako objašnjava naš sagovornik, kukuruz bi trebalo da bude posejan na skoro milion hektara. Suncokret na 200.000-220.000 hektara, a soju bismo mogli da očekujemo na oko 24.000 hektara. Ukoliko rod žitarica bude dobar, trebalo bi da ih bude za domaće potrebe, ali i za izvoz.

– Sve ratarske proizvode proizvodimo više nego što možemo da potrošimo, tako da moramo da ih izvozimo, hteli to ili ne – objašnjava Saković. – Tako će biti i sa suncokretom, bez obzira na to što će biti posejan na manjoj površini. Svakako, na kraju sve zavisi od prosečnog prinosa. Ove godine očekujemo da će prolećna sezona krenuti s prvim danima aprila. Prošle godine, sve je počelo ranije, već krajem marta. To sve zavisi od temparature zemlje i vazduha. Prva će krenuti šećerna repa. Kiše su sada prekinule i ratare, koji su bacali prihranu na zemlju zbog velikog blata. To će se nastaviti čim vremenske prilike dozvole.

Izvor:Novosti