banner-image

U svetu 71,5 milion hektara pod organskom hranom

Zemljište pod organskom poljoprivredom na globalanom nivou je u 2018. poraslo za dva miliona hektara dostigavši 71,5 miliona hektara, objavila je danas organizacija „Serbia organica“, a prenela Beta. 

Prema podacima studiji o organskoj poljoprivredi „The World of Organic Agriculture 2020“, koju su objavili Istraživački Institut za organsku poljoprivredu (FIBL) i Međunarodna federacija pokreta organske poljoprivrede (IFOAM), broj organskih proizvođača dostigao skoro 2,8 miliona, navdeno je u saopštenju.

Istaknuto je i da podaci iz 186 država pokazuje nastavak pozitivnog trenda u širenju organske proizvodnje u proteklih nekoliko godina.

Kompanija za istraživanje tržišta „Ecovia Intelligence“ procenila je i da je globalno tržište organske hrane u 2017. godini povećano za skoro 10 milijardi evra, dostigavši vrednost od 97 milijardi evra.

Tržišta država koje su imaju najveće vrednosti su takođe nastavila trend rasta i to Sjedinjene Američke Države su vodeće tržište sa 40,6 milijardi evra, a zatim slede Nemačka (10,9 milijardi evra) i Francuska (9,1 milijardi evra).