banner-image

Ratari strahuju od uvoza pšenice

Ukidanje carina na uvoznu pšenicu za sada nije uslovilo povećan uvoz iz zemalja regiona. Sa druge strane, poljoprivrednici tvrde da će trgovci do 30. aprila uvesti pšenicu kako bi oborili cenu na domaćem tržištu.

Na zahtev proizvođača brašna i konditorske industrije, koji tvrde da na našem tržištu nema dovoljno kvalitetne pšenice, Vlada Srbije ukinula je carinu od 18 odsto na uvoz hlebnog žita i na taj način od 1. januara omogućila bescarinski uvoz.

Poljoprivrednik iz Temerina Rudolf Tot kaže da će odluka Vlade onemogućiti ratarima koji imaju kvalitetnu pšenicu na lageru da zarade njenom prodajom.

„To će sigurno uticati na cenu pšenice. Znamo već propagandu. U aprilu počinju da pričaju kako pšenice ima previše. Uvek kad je žetva, cena se obori“.
Direktor poslovnog udruženja „Žitounija“ iz Novog Sada Zdravko Šajatović očekuje da mlinari i konditiri najviše uvezu do 1% pšenice u odnosu na količine koje se proizvedu u Srbiji, tako da to neće značajnije uticati na cenu da domaćem tržištu. Prema njegovim informacijama još nije počeo masovniji uvoz pšenice.

„Mi ne očekujemo da će se uvesti neke drastične količine. Verovato od 20.000 do 30.000 tona. Ta uvežena količina ni na koji način neće ugroziti domaće vlasnike pšenice zbog toga što uvozna pšenice iz Mađarske skuplja od naše za tri dinara. Osnovna svrha tog uvoza je da uvezu mlinovi koji nemaju dovoljno kvalitetne pšenice“.

Inače, prema podacima sa Produktne berze u Novom Sadu zbog odsustva kupovine u inostranstvu cena naše pšenice je u padu i iznosi 19 i po dinara po kilogramu i manja je za čak 15 odsto nego lane.

Gotovo je izvesno da do nedostatka kvalitetne pšenice na domaćem tržištu ne bi došlo kada bi svi otkupljivači pšenicu plaćali prema kvalitetu. Važno bi bilo i da poljoprivrednici seju više od 40% sertifikovane semenske pšenice, koliko se prema podacima Semenarske asocijacije Srbije upotrebi prilikom jesenje setve.

Agrarni analitičar i urednij časopisa “Moje gazdinstvo” Čedomir Keco kaže da mlinari neće lako moći da dođu do kvalitetne pšenice u inostranstvu:
„Kvalitetne pšenice u našem bližem okruženju nema dovoljno. Najkvalitetniju pšenicu u Evropi kupujući je od Francuza troše Italijani. Sve ostale zemlje kvalitetnu pšenicu zadržavaju za sebe i nešto malo izvoze“.

Izvor:RTV