banner-image

Saradnja Srbije i Rusije u borbi protiv afričke kuge svinja

U Moskvi je održan sastanak šefa Rosselkhoznadzora Sergeja Dankverta i državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Bogdana Igića. Razgovorima je prisustvovao predstavnik Ambasade Srbije u Rusiji.

Na sastanku je bila i Emina Milakara, v.d. direktora Uprave za veterinu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Detaljno je izložila situaciju u vezi bolesti Afričke kuge svinja, počev od prvog slučaja, preduzetih mera i kontroli bolesti. Primećeno je da je širenje Afričke kuge svinja u Srbiji povezano sa dve okolnosti – virusom koji ulazi u prirodu sa nemogućnošću efikasne kontrole i ljudskim faktorom.

Sergej Dankvert napomenuo je da je borba protiv Afričke kuge svinja složen i dugoročan proces. U Rusiji su principi regionalizacije i razdvajanja efikasni alati za ozbiljno suzbijanje širenja bolesti i povećanje proizvodnje svinjskog mesa.

Razgovarajući o ovoj temi, srpska strana pozvala je stručnjake iz Rosselkhoznadzora i njenih istraživačkih centara da posete zemlju kako bi razmenjivali iskustvo, znanje i konsultovali o borbi protiv Afričke kuge svinja.

Strane su detaljno razgovarale o svim oblastima saradnje i izrazile zadovoljstvo nivoom trgovinske razmene. Naglašeno je da je Srbija u 2019. na rusko tržište isporučila oko 200 hiljada tona orašastih plodova i voća. U bliskoj budućnosti, strane nameravaju da dovrše postupak integracije srpskog informacionog sistema sa ruskim državnim finansijskim informacionim sistemom Argus-Fito, što će, obezbediti sledljivost voća i povrća i povećati obim ponude.