banner-image

Izmenjen pravilnik za nabavku domaćih traktora

Ministarstvo poljoprivrede donelo je pravilnik o izmenama pravilnika o podsticajima za nabavku novog traktora. Reč je o domaćim traktorima, proizvedenim u Srbiji ili modelima koji dobavljač uvozi u rastavljenom stanju i sklapa na svojim proizvodnim linijama u našoj zemlji.  

Ovaj konkurs otvoren je 6. januara i traje do 29. maja ove godine. U izmenjenom pravilniku definisani su pojmovi proizvođača i dobavljača: proizvođač je pravno lice koje proizvodi traktor u Republici Srbiji ili koje traktor uvozi u rastavljenom stanju i sklapa na svojim proizvodnim linijama u Republici Srbiji, a dobavljač jes pravno lice ili preduzetnik koje ima svojstvo trgovca u skladu sa zakonom kojim se uređuje trgovina i koje podnosicu zahteva izdaje račun za nabavku predmeta investicije.

Dodato je i to da proizvođač i podnosilac zahteva ne mogu da predstavljaju povezana lica.

Podsetimo, država daje podsticaje od 50 odsto vrednosti traktora, s tim da se PDV ne računa. Ako je investicija u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, povraćaj je 65 odsto.  Može se nabaviti nov traktor snage motora do 60 kilovata (kW), sa standardnim delovima, uređajima i opremom uključujući pripadajuću traktorsku kabinu, koji se prvi put upotrebljava za izvođenje poljoprivrednih radova u primarnoj biljnoj i stočarskoj proizvodnji.

Podsticaj mogu ostvariti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, čija su gazdinstva u aktivnom statusu i to: fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva; preduzetnik; privredno društvo; zemljoradnička zadruga koja ima najmanje pet članova zadruge koji su upisani u Registar kao nosioci ili članovi pet različitih komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu.

Pored ovih opštih uslova neophodno je da podnosilac zahteva u Registru poljoprivrednih gazdinstava ima upisane površine zemljišta pod proizvodnjom odgovarajućih vrsta biljnih kultura, ili odgovarajući stočni fond.

Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari je 800.000 dinara.

Uslov je i da podnosilac zahteva u trezoru ima upisano:

1) do 0,5 ha povrća, voća i cveća u zaštićenom prostoru;
2) do 2 ha jagodastog voća, odnosno do 5 ha ostalog voća;
3) do 2 ha grožđa, na parcelama koje su upisane i u Vinogradarski registar u skladu sa zakonom
koji uređuje vino;
4) do 3 ha povrća (na otvorenom polju);
5) od 0,1 do 50 ha cveća (na otvorenom polju);
6) do 50 ha aromatičnog i lekovitog bilja;
7) do 2 ha žitarica, industrijskog i krmnog bilja

S. K.