banner-image

Njive namenjene Tenisu ponovo na licitaciji

Na području Zrenjanina licitacije za državno poljoprivredno zemljište još nisu počele, a zna se da u poljoprivredi rokove treba poštovati.

Ratarima će na licitaciji, po svoj prilici, biti ponuđeno oko 14.000 hektara oranica, ali se još ne zna kada.

Godišnji plan za raspolaganje državnim zemljištem za 2019. godinu usvojen je krajem prošle godine, ali sem prioritetnog zakupa za stočare dalje se nije odmaklo. U Savezu udruženja poljoprivrednika Banata kažu da su se već navikli na „nenormalnu situaciju“.

– Nas saslušaju u ministarstvu poljoprivrede, kada se žalimo da se rok za izdavanja zemlje svake godine pomera i da u proleće ulazimo u njive, ali se svake godine situacija ponavlja. To ne da nije dobro za ratare, to nije dobro ni za useve, ni za zemljište, jer se ne poštuje plodored i uništava zemljišni resurs, kaže Dragan Kleut iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

On kaže da će zemljište namenjeno investitorima, Tenisu i domaćoj firmi Food planet ponovo ići na licitaciju jer od tih ulaganja nema ništa.

– Nema tu nikakvih investicija, to se za nekoga čuva. Mi se ponovo sudimo zbog toga pred Upravnim sudom i osporavamo odluku po kojoj je izdvojeno preko 3.000 hektara na području Zrenjanina za takozvane investitore. A zapravo, nema boljih investitora od domaćih seljaka kaže Kleut.

Za razliku od Gradske komisije za poljoprivredno zemljište, Pravoslavna crkva pokazala se da bolje gazduje oranicama vraćenim u restituciji, a to je 1997 hektara u Banatu. Eparhija Banatska vešto organizuje licitacije i kod njih je arenda, žale se ratari, za hektar 500 evra, dok je na slobodnom tržištu najskuplja arenda 250 evra.

Izvor: Danas