banner-image

EU ulaže više od 100 miliona evra u LIFE projekte

Evropska komisija najavila je ulaganje od 101,2 miliona evra za najnovije projekte u okviru LIFE programa za zaštitu životne sredine i klime.

Sredstva će podržati 10 velikih projekata za zaštitu životne sredine u devet država članica, pomažući tranziciji Evrope ka održivoj ekonomiji i klimatskoj neutralnosti.

Ovi projekti realizovaće se na Kipru, Estoniji, Francuskoj, Grčkoj, Irskoj, Letoniji, Slovačkoj, Češkoj i Španiji.

Izvršni potpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans rekao je:

„Evropski zeleni dogovor govori o poboljšanju blagostanja i blagostanja naših građana, istovremeno štiteći prirodu i klimu. LIFE projekti igraju važnu ulogu duži niz godina i imaju veliki uticaj na terenu. Ulaganjem od 100 miliona evra pomoći ćemo očuvanju dragocenih prirodnih staništa, održavanju vazduha čistim i smanjenju zagađenja u mnogim jezerima i rekama u Evropi. “

Poverenik za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius rekao je:

„Projekti integrisani u LIFE omogućavaju vlastima država članica da zaista izmene životnu sredinu i život ljudi. Projekti će pomoći državama članicama da sačuvaju prirodu, poboljšaju kvalitet vazduha i vode i učine ekonomiju zelenijom. To će poboljšati našu otpornost na klimu koja se menja. “

Integrisani projekti poboljšavaju kvalitet života građana pomažući državama članicama da poštuju zakonodavstvo EU u šest oblasti: priroda, voda, vazduh, otpad, ublažavanje klimatskih promena i prilagođavanje klimatskim promenama. Veliki projekti će podržati evropski zeleni dogovor i ambiciju EU da do 2050. postane prvi svetski klimatski neutralan kontinent.