banner-image

Svet traži organsko voće iz Srbije

U okviru nacionalnog paviljona Srbije, pod sloganom „WE SPEAK ORGANIC“, jedanaest srpskih organskih proizvođača predstavilo je svoj širok proizvodni asortiman na Međunarodnom sajmu organske hrane „BIOFACH“ 2020 u Nirnbergu, Nemačkoj. 

Srpske kompanije su tokom sajma realizovale preko 550 poslovnih kontakata, potpisana su tri predugovora, a dogovoren je i izvoz u vrednosti preko 2,5 miliona evra, saopšteno je iz Privredne komore Srbije (PKS).

Širokim asortimanom proizvoda koji obuhvata sveže, sušeno, liofilizirano i zamrznuto voće, povrće, proizvode od žitarica, džemove od organskog voća i niskoenergetske namaze od malina svoje proizvodne programe predstavili su  se ECOAGRI SERBIA, iz Bele Crkve, DRENOVAC, iz Arilja, ZADRUGAR, iz Ljubovije,  All NATURAL FOODS, iz Nove Pazove, MENEX, iz Kruševca, MASTER FOOD, iz Užica, ITN GROUP, iz Beograda, MIRAX AGRAR, iz Beograda;, BIO PANON, iz Bačke Palanke, NISHA, iz Crne Trave i ORGANIC JOVIĆ, iz Čuruga.

Iako zauzima tek oko 1% ukupnog svetskog tržišta hrane, organski proizvodi postaju sve traženija roba u svetu i sve je značajnije učešće ovih proizvoda u svetskim trgovinskim tokovima. Stalni rast tražnje za organskim proizvodima u svetu ukazuje na to, da ovaj proizvodni metod može biti veoma profitabilan ukoliko se na pravi način koriste prirodni resursi, znanje i proizvodno iskustvo.

Organska proizvodnja u Republici Srbiji u 2018. godini odvijala se na ukupnoj površini od 19.255 ha, bilo da se radi o proizvodima koji su već sertifikovani ili onima koji su u procesu dobijanja sertifikata za organski proizvod.

U odnosu na 2017. godinu (13.423 ha) ukupne površine su povećane za 43.5%. Učešće površina pod organskom proizvodnjom u ukupnom korišćenom poljoprivrednom zemljištu u 2018. godini (3.475.894 ha) iznosilo je 0,55%.

U prethodnom periodu, najviše se izvozilo smrznuto voće, a među najzastupljenijima bile su smrznute maline, kupine i višnje.  Srbija je u prethodnom periodu najviše izvozila u zemlje Evropske unije- Nemačku, Holandiju, Austriju, Italiju, Francusku i Belgiju, a izvoz je plasiran i u Kanadu i Ameriku.

Nastup srpskih proizvođača na ovoj sajamskoj manifestaciji organizovala je Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza ( SIPPO) i Nacionalnom asocijacijom Serbia Organica sa ciljem da domaće firme nađu nove kupce svojih proizvoda, dogovore poslovne aranžmane i partnerstva, povećaju izvozni učinak i upoznaju se sa najnovijim svetskim trendovima.