banner-image

Aktuelne informacije o bolestima i štetočinama na poklon poljoprivrednicima

Ugovorom o saradnji, koji su danas potpisali pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević i generalni direktor Radio-televizije Vojvodine dr Miodrag Koprivica, resorni sekretarijat podržao je dalje emitovanje serijala „Zelena prognoza“ na RTV-u, koja poljoprivrednim proizvođačima omogućava bolju informisanost o trenutnom stanju na poljima širom Vojvodine.

„Predmet današnjeg ugovora je podrška emitovanju „Zelene prognoze“, koja, pre svega, pruža informacije poljoprivrednicima o pojavi i kretanju štetnih organizama kao i o njihovoj kontroli i suzbijanju“, rekao je Radojević dodajući da je važno što poljoprivrednici na ovaj način svakodnevno mogu čuti aktuelne podatke o stanju na usevima.

Resorni sekretar je istakao i značajnu saradnju u ovom poslu sa Prognozno-izveštajnom službom zaštite bilja AP Vojvodine, koja svakodnevno odgovorno radi na terenu. Radojević kaže da PIS ima razvijen sistem praćenja 40 različitih vrsta poljoprivredne proizvodnje i u stanju je da blagovremeno registruje pojavu novih bolesti i štetočina, i pruži značajne preporuke za njihovo suzbijanje.

„Na teritoriji AP Vojvodine postoji oko 130 štetnih organizama na koje se primenjuju hemijske mere zaštite i zato je posebno značajno pravovremeno i adekvatno reagovati, uz poštovanje principa antirezistentne strategije. Reč je o tome da primena herbicida i pesticida mora biti minimalna uz postizanje punog efekta“, kazao je Radojević.

On je rekao da upravo trajanje ove poljoprivredne emisije na najbolji način odslikava interes Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i RTV-a, ali pre svega poljoprivrednih proizvođača, da blagovremeno dobiju informacije kako bi preduzeli konkretne mere na njivama i zaštitili svoje useve.

Sekretar je ukazao na to da osim subvencija, kojima Sekretarijat podstiče razvoj poljoprivredne proizvodnje u našoj pokrajini, ovakav način pomoći takođe predstavlja značajnu podršku do koje se došlo putem analize i rezultata dobijenih primenom naučnih i istraživačkih metoda na terenu.

Dr Radojević je istakao da je reč o strateškoj saradnji Pokrajinskog sekretarijata i RTV-a u želji da se pomogne poljoprivrednicima da generalno unaprede svoju proizvodnju.