banner-image

 UAE  zainteresovani za hranu iz Srbije

U vodećim trgovinskim lancima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) tokom proleća očekuju se novi proizvodi iz Srbije.

Naše kompanije, koje su se uspešno predstavile na nedavno održanom Međunarodnom sajmu prehrane Gulfood u Dubaiju, intenzivno pregovaraju sa poslovnim partnerima o izvozu proizvoda na tržište Bliskog istoka, a očekuje se i realizacija prvih izvoznih ugovora.

Od 16. do 20. februara, 14 srpskih kompanija prehrambene industrije, u organizaciji Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije, predstavilo je svoje proizvode i izvozni potencijal na 25. međunarodnom sajmu Gulfood, koji se svake godine održava u Dubaiju. Ova manifestacija, okuplja vodeće proizvođače i prerađivače hrane sa svih kontinenata i predstavlja  najznačajniji sajam prehrambene industrije na Bliskom istoku

U saradnji sa Kancelarijom PKS u Dubaiju, našim izlagačima organizovani su susreti sa predstavnicima najvećih trgovinskih lanaca u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tokom sajma privrednici su imali više od stotinu sastanaka sa trgovcima i distributerima, a Privredna komora Dubaija organizovala je panel diskusiju o potencijalu tržišta i mogućnostima unapređenja spoljnotrgovinske razmene Srbije i UAE u oblasti industrije hrane.

„Konkretizacija saradnje sa trgovinskim lancima već je počela. Siguran sam da će poslovi biti uspešni i da će sve više novih proizvoda iz Srbije biti na tržištima Bliskog istoka. Poslovna zajednica UAE i Privredna komora Dubaija prepoznaju Srbiju kao pouzdanog partnera koji nudi prehrambene proizvode izuzetnog kvaliteta. Da bismo tu pozitivnu percepciju potpuno iskoristili, treba više da radimo na brendiranju, sertifikaciji i stabilnosti količina, kako bi se uključili u globalnu utakmicu”, rekao je Marko Selaković, rukovodilac Kancelarije PKS u Dubaiju.

„Svake godine prijavljuju nam se nove kompanije sa dobrim asortimanom proizvoda što govori o spremnosti naših privrednika da izađu van okvira regionalnog i tržišta EU, i pokušaju da se pozicioniraju gde su i svi veliki svetski igrači. PKS se trudi da privrednicima bude ne samo savetodavna podrška, već i na terenu, u čemu nam pomaže naša kancelarija, ali i komora Dubaija”, rekla je Danijela Strižak, pomoćnik direktora u Sektoru za strateške analize, usluge i internacionalizaciju.  Nadamo se da će poseta visoke delegacije Privredne komore Dubaija, planirana početkom aprila, pomoći realizaciji naših planova i daljem unapređenju poslovnih aktivnosti, dodala je Strižak.