banner-image

Cene nafte ostaće niske do aprila

Čak i ako Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) smanji proizvodnju za dodatnih 600.000 barela dnevno, cene nafte bi mogle da ostanu slabe do aprila.

Kako je za Si En Bi Si rekao viši analitičar kompanije S&P Global Plats Kang Vu razlog za to leži u činjenici da zalihe rastu jer je smanjena tražnja za naftom zbog epidemije koronavirusa.

Cene nafte su pod pritiskom zbog virusa koji izazvao višenedeljno zatvaranje kineskih kompanija i prinudio avio-prevoznike širom sveta na obustavu i otkazivanje letova.

Zbog jačanja ekonomskog uticaja koronavirusa, OPEK je smanjio izglede svetske tražnje za naftom u svetu, pri čemu je za Kinu, iz koje je krenula epidemija, srezao prognozu o potražnji u prvoj polovini ove godine za 0,2 miliona barela dnevno.

OPEK-ov zajednicki tehnički komitet je na trodnevnom sastanku početkom februara preporučio smanjenje pumpanja nafte za još 600.000 barela dnevno, a S&P Global Plats očekuje upravo takvu odluku na sastanku naftnog karetala 5. i 6. marta.

Kang, međutim, napominje da će aktuleni rast zaliha nafte možda u aprilu biti apsorbovan na tržištu, što, kaže, znači da bi cene mogle da ostanu slabe u naredna dva meseca, pre nego što krenu naviše tokom leta. Cena fjučersa severnomorske nafte „brent“ pala je juče na popodnevnom trgovanju u Aziji za 1,16 odsto na 52,81 dolara po barelu, dok je cena američke „lake“ nafte WTI potonula za 1,33 procenta na 48,08 dolara za barel.