banner-image

Ivanjica: Inovacijama zadržati mlade ne selu

Kancelarija za mlade opštine Ivanjica učestvuje u projektu „Poljoprivreda je spremna za inovacije“ koji sprovodi Omladinski klub Novi Pazar u partnerstvu sa Udruženjem mladih agronoma. Osnivanjem Savetodavnog centra za mlade poljoprivrednike u 15 opština u Srbiji žele da kroz radionice i edukaciju pruže podršku mladima da ostanu na selu i svoju karijeru pokrenu ili unaprede.

Mladi poljoprivrednici iz udaljenih ivanjičkih sela često nasleđuju zemljište ili čak već razvijeno gazdinstvo. Ipak, tvrde, za opstanak na selu, to nije dovoljno.

„Ovo područje je veoma povoljno za mlade, za poljoprivredu i za stočarstvo, ali fale nam subvencije, pomoć, jer mladi dosta odlaze sa sela, jer ne mogu sami ni da izguraju to što je potrebno da bi se bolje živelo i da bi se nešto napravilo, neki prihodi“, kaže Aleksandar Milojević iz sela Kušići.

Da ostane na selu Milisav Zlatić nije imao dilemu. Uz poljoprivredu, bavi se i preradom drveta i veruje da tu pripada.

„Da imamo boji put dosta bi više mladih ostajalo ovde i to nam je neki prioritet. Lakše bi došli ljudi“, kaže Milisav Zlatić.

U Osonici živi dosta mladih poljoprivrednika. Dragana Milutinović već dugo ima registrovano domaćinstvo.

„Nije da ne može da se živi. Traži puno odricanja, kao i sve ostalo, ali smatram da država treba još više da subvencioniše nas mlade poljoprivrednike, pa i mlade preduzetnike koji su ostali na selu i krenuli da se bave nekim poslom“, kaže Dragana Milutinović.

Za projekat „Poljoprivreda je spremna za inovacije“ u ivanjičkim selima puno je zainteresovanih.

„Projekat se sastoji u tome da mladi dobiju informaciju uvek na koji način mogu dobiti sredstva da pokrenu svoju proizvodnju, da dobiju savet kako da popune određene aplikacije, da se edukuju u određenoj oblasti, u nekoj poljoprivrednoj grani koja je njima zanimljiva“, kaže Ivan Stamenić iz Kancelarije za mlade u Ivanjici. 

Uz Savetodavni poljoprivredni centar mladi na selu imaju mogućnost da nauče da naprave biznis plan, organizuju proizvodnju, promovišu i plasiraju prizvode.

U projektu koji finansira Evropska unija i Ministarstvo finansija učestvuje 15 opština.

Izvor:RTS