banner-image

Blaga zima  prodavce ogreva ostavila bez zarade

Na ulicama sneg zadržavao samo nekoliko dana. Visoke i skoro prolećne temperature tokom zmskih meseci obradovale su kupce, a rastužile prodavce drva i ona stara narodna “dok jednom ne smrkne, drugom ne svane” potvrdila se i u ovom slučaju.

„Prethodnih godina sam do kraja februara trošio preko 15 metara drva, a sada sam potrošio samo oko šest jer nije bilo potrebe za više. Ne moram da se sekiram ni za narednu sezonu, jer ovo što je ostalo spremno me čeka, isečeno, iscepano i složeno za ovaj novembar i prvi sneg”, rekao je Slobodan Vasilić iz Čačka za RINU.

I dok su se kupci radovali toplom decembru, januaru i februaru, prodavcima je poprilično pokvarena računica, ali i zarada. Međutim i pored slabe potražnje, svoju cenu od 5.700 dinara za metar isečenih drva nisu menjali.

„Ranije smo prodavali mnogo više drva i dobro zarađivali od toga. Sada je situacija mnogo drugačija, sve je utanjilo. Nekad su temperature išle i do minus dvadesdet u centru Čačka, sneg do kolena, a ove novije zime su poprilično blaže i toplije tako da nema potrebe za velikom količinom drva”, izjavio je Zoran Teofilović koji već dugi niz godina prodaje drva za ogrev.

Da je priroda ipak napravila neki balans dokazue i činjenica da u ivanjičkim selima podno Golije gde su zime najteže i najljuće, domaćini u sklopu svojih imanja imaju na hekatre bukove šume, pa ako ništa drugo, onda bar ogreva ne fali tokom zimskih meseci.

Izvor: GZS/RINA