banner-image

Niže cene hrane, manja tražnja zbog korone

Svetske cene hrane skliznule su u februaru okončavši četvotomesečni uzastopni rast, pri čemu je širenje korona virusa uticalo na smanjenje tražnje za nekim proizvodima, saopštila je danas Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Kako prenose svetske agencije, FAO indeks cena hrane, koji meri mesečne promene vrednosti korpe prehrambenih proizvoda, uključujući žitarice, uljarice, mlečne proizvode, meso i šećer, iznosio je prošlog meseca prosečno 180,5 poena, što je pad od 1,0 posto u odnosu na januar.

Ova organizacija je takođe blago povećala svoju prognozu proizvodnje žitarica, predviđajući rod u ukupnom iznosu od oko 2,72 milijarde tona u 2019. godini sa prethodno projektovanih 2,71 milijardu tona.

Prema novoj proceni, rod će biti za oko 2,3 odsto veći nego 2018. godine. Kada je reč o pšenici, FAO-va preliminarna prognoza za rod 2020. godine iznosi 763 miliona tona, što je skoro nepromenjeno u odnosu na gotovo rekordan nivo zabeležen lani.

FAO u izveštaju napominje da je širenje korona virusa doprinelo klizanju cena biljnih ulja i žitarica usled strahovanja da će epidemija izazvati usporavanje globalnog rasta. Korona virus je takođe pogodio cene mesa, koje su se u februaru spustile za 2,0 procenta, jer je opao kineski uvoz.

Cene mleka su, na drugoj strani, porasle za 4,6 odsto, pogurane većim poskupljenjem sira do kojeg je došlo zbog ograničenih isporuka iz Novog Zelanda i Australije. Međutim, kotacije mleka u prahu su se spustile, što se pripisuje usporavanju kupovina u Kini, najvećem svetskom uvozniku, na šta je uticalo odlaganja pretovara brodskog tereta u lukama pogođenim širenjem korona virusa, naveo je FAO.