banner-image

Pčelari Vojvodine se okupili na Sajmu u Novom Sadu

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević otvorio je danas 38. Sajam pčelara Vojvodine na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i tom prilikom pozvao pčelare da zajedno sa državom i pčelarskim organizacijama nastave da rade na unapređivanju pčelarske proizvodnje.

Radojević je ukazao na važnost ove tradicionalne sajamske manifestacije sa međunarodnim učešćem koju okrajinski sekretarijat i finansijski podržava, jer na najbolji način promoviše pčelarstvo i proizvodnju meda, a široj javnosti predstavlja sliku o stanju ove sve značajnije poljoprivredne grane.

– Pokrajinski sekretarijat je u 2017. godini napravio izuzetan iskorak u finansijskoj podršci pčelarstvu, kada je uvećan nivo subvencija za pet do šest puta u odnosu na period pre toga. Za ove tri godine zaključili smo sa vojvođanskim pčelarima preko 400 ugovora ukupne vrednosti blizu 150 miliona dinara. Pčelari su pravi primer kako se treba udruživati – u Savez pčelarskih organizacija Vojvodine i Savez pčelarskih organizacija Srbije koje su krovne organizacije naših pčelara i referentni sagovornici Pokrajinskog sekretarijata i Ministarstva poljoprivrede, istakao je Radojević I dodao da je na aktuelni pokrajinki konkurs za pčelarstvo pristiglo više od 220 prijava.

Resorni sekretar je poručio da svi zajedno moramo voditi računa o pčelama.

– Podaci pokazuju da pčele oprašuju 90 odsto biljaka i da bi bez pčela za nekoliko godina sa lica Zemlje nestalo bi 100 000 vrsta. Oko 200 poljoprivrednih kultura oprašuju pčele, pa su koristi od medonosnih pčela nemerljive, podsetio je Radojević na stručnom savetovanju organizovanom u okviru Sajma pčelarstva. On je ukazao da ovi podaci govore sasvim dovoljno i upozoravaju nas o tome da svi zajedno moramo voditi računa o optimalnim agrotehničkim merama, posebno kada je reč o primeni pesticida i herbicida, kao ostalih toksičnih supstanci koje mogu štetno uticati na pčele.
Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine Radomir Vlačo podsetio je da se ova manifestacija tradicionalno održava svake prve subote u martu, u vreme pre početka pčelarske sezone pa je to prilika da se pčelari okupe, nabave potrebnu opremu, razmene iskustva I čuju korisna stručna predavanja.
Ove godine, prema njegovim rečima, na sajamskoj izložbi okupilo se više desetina izlagača koji su pčelarima ppnudili košnice, ramove, dimilice, preparate za lečenje pčela,odela I drugu neophodnu opremu.

Radomir Vlačo je Sekretaru Radojeviću uručio povelju Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine za doprinos Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu razvoju pčelarstva u Vojvodini.

Prof. dr Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta koji je zajedno sa Savezom pčelarskih organizacija Vojvodine domaćin ove sajamske manifestacije, ukazao je na njen višestruki značaj koji se ogleda u mogućnosti da, u okviru strčnog savetovanja, pčelari steknu najnovija saznanja u oblasti proizvodnje kojom se bave, a s druge strane reč je o
jedinstvenom mestu gde se osim pčelara okupljaju i proizvođači opreme, reprodukcionog materijala ali i nosioci agrarne politike.

Osim pčelara iz naše zemlje manfestaciji su prisustvovali i gosti iz Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije.