banner-image
banner-image

Prijavite se za besplatan IPARD seminar u Vinskoj kući Kovačević

Besplatan seminar o IPARD-u u Vinskoj kući Kovačević u Irigu 19. marta organizuje novosadska agencija Smart IPARD u okviru programa Razvoj finansijskih sistema u ruralnim oblastima u Srbiji – SRFP

Agencija Smart IPARD iz Novog Sada, uz podršku Nemačke razvojne banke KfW i švajcarske kompanije BFC Consulting, organizuje besplatan seminar o IPARD programu namenjen poljoprivrednicima, zadrugama, preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima iz sveta agrobiznisa.

Seminar će biti održan 19. marta u Vinskoj kući Kovačević, Krstašica bb, u Irigu,od 10h do 15h. Organizuje se u okviru programa Razvoj finansijskih sistema u ruralnim oblastima u Srbiji – SRFP, koji sprovodi Nemačka razvojna banka KfW, zajedno sa partnerima među kojima je i BFC Consulting.

Program SRFP-a podrazumeva podršku malim, srednjim preduzećima i preduzetnicima u ruralnim oblastima Srbije, razvoj njihovog poslovanja i unapređenje konkurentnosti. Kao deo programa održava se niz obuka o različitim temama, uključujući, između ostalog, i način pisanja poslovnih planova prihvatljivih u bankama, vladine subvencije, finansijsko upravljanje, sertifikovanje poslovanja, razvoj izvoza… Agencija Smart IPARD za čiji su projekat u Srbiju stigle prve evropske pare za poljoprivredu kroz IPARD program, u okviru SRFP-a je od početka 2020. već upriličila uspešnih edukacija.

Na seminaru u Irigu učesnici će dobiti sve informacije o IPARD-u – finansijskom instrumentu pretpristupne pomoći kojim se podstiče unepređenje konkurentnosti poljoprivrede i razvoj ruralnih područja.

Teme seminara su:

  • Projekat od ideje do realizacije, priprema dokumentacije
  • Uslovi konkursa (ko može da konkuriše i za šta se sve može
  • konkurisati i dobiti sredstva)
  • Izrada projektnih aktivnosti i rezultata projekta
  • Aktuelne mere i plan javnih poziva za 2020. godinu
  • Najvažnije dosad uočene prepreke u realizaciji projekata
  • Rezultati dosadašnjih konkursa, priprema za meru koja se odnosi na ruralni turizam i priprema IPARD 3 programa
  • Priprema i izrada biznis plana za IPARD projekte

Smart IPARD poziva sve zainteresovane da prisustvuju besplatnoj obuci koja će im biti od koristi u pristupu bespovratnim sredstvima za finansiranje proizvodnje, unapređenje poslovanja i razvoj konkurentnosti.

Telefoni na koje se može potvrditi učešće su 063 500525 i 063 685883, a mejl adresa: kontakt@smartipard.rs.

IPARD II program u Srbiji za period 2014-2020. namenjen je poljoprivrednim gazdinstvima, zemljoradničkim zadrugama, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima. Evropska unija je za njih obezbedila 175 miliona evra bespovratne pomoći, a dodatnih 25 odsto, obezbedila je Srbija iz nacionalnog budžeta. U 2020. godini, prema planu Ministarstva za poljoprivredu, biće objavljeno pet javih poziva iz IPARD programa vrednih oko 57,6 miliona evra.