banner-image

Akcija zamene starog papira za sadnice

Udruženje Inženjeri zaštite životne sredine organizovaće i ove godine u okviru manifestacije Novosadsko proleće akciju zamene starog apir za sadnice. Svi koji u periodu od 19. do 21. marta na SPENS-u u Novom Sadu donesu 10 kg starog papira dobiće sadnicu cveća, a oni koji donesu 60 kg starog papira dobiće sadnicu drveća.

Cilj je da se podstaknu građani, a posebno deca i mladi. Štand „Inženjera zaštite životne sredine“ nalaziće se u holu na prvom spratu SPENS-a.

Svi zainteresovani mogu doneti stari papir od 8 do 20 časova u četvrtak i petak, 19. i 20. marta, odnosno od 8 do 12 časova u subotu 21. marta.

Na štandu „Inženjera zaštite životne sredine“ moći će da se dobiju i informacije o procesu reciklaže i načinima na koji možemo da smanjimo negativan uticaj na životnu sredinu i doprinesemo njenom očuvanju, kao i načinima na koje možemo da odgovorimo na klimatske promene koje nas svakoga dana sve više pogađaju.

Papir ima odlična svojstva za reciklažu – proizvodnjom iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74%, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira. Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70%. Takođe, reciklažom samo 1 tone starog papira sačuva se 32.000 litara vode potrebne za proizvodni proces.

Da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva godišnje se poseče 6 stabala. Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina.

Reciklažom stariog papira i sadnjom novog drveća čuvamo naše šume i svež vazduh.