banner-image

Brašna dovoljno u radnjama, cene žita padaju, izvoz stoji

I pored pojačane kupovine brašna ovih dana, na tržištu nema nestašice ove namirnice, a prerađivači hlebnog žita imaju dovoljno sirovine, kažu za Agrosmart u Poslovnom udruženju Žitounija.

Direktor Žitounije Zdravko Šajatović naglašava da je snabdevenost tržišta brašnom dobra, te da se sporadično pojavljuje netašica kilogramskih pakovanja ali se rafovi dopune.

-Brašno je 28 do 28,5 dinara, a izvozimo ga za 235 do 240 evra po toni. Tu je reč o tipu 500 i o velikim pakovanjima. Ne očekuje se pad cene, a da li će rasti ostaje da se vidi. Uglavnom, domaće potrebe za brašnom su zadovoljene, a imamo i veliki višak pšenice, preko 500.000 tona – kaže Šajatović.

Inače, cena pšenice ovih dana kreće se oko 19 dinara, kvalitetnija ide do 19,5, dodaje on. To zavisi od parametara poput sadržaja proteina, glutena, hektolitarske mase, odnsno od toga da li je rađena „don“ analiza ili nije.

Oko 17 dinara košta stočna pšenica.

Po Šajatovićevim rečima problemi sa izvozom pšenice postoje već nekoliko meseci, a tek u februaru je došlo do pomaka – u luku Konstanca otišlo je 15.000 tona. Pre toga izvoz je bio u potpunosti u zastoju, što zbog niskog vodostaja, što zbog toga što je izvoznicima kukuruz zbog cene bio prioritet.

Veliki trgovci žitom s kojima smo danas i juče razgovarali kažu da se situacija ipak komplikuje, da cene kukuruza i pšenice padaju i da su veoma zabrinuti za poslovanje.

-Kukuruz je pao ispod 15 dinara, soju niko neće da kupi. Italijani ne voze, kamioni ne idu kroz Hrvatsku, a čim ne izvozimo kukuruz cene padaju. Takođe, cena nafte pada na globalnom nivou i sve se to nepovoljno odražava na tržište. Pitanje je šta će dalje biti – kaže nam jedan od trgovaca poljoprivrednom robom.

Prema informacijama Agrosmarta poljoprivrednici i otkupljivači žitarica uputili su predlog ministru poljoprivrede da se razmotri mogućnost odlaganja plaćanja rata bankarskih kredita ili da banke i država ponude neko drugo rešenje kako bi se olakšala pozicija trenutno veoma zaduženih gazdinstava i organizatora poljoprivredne proizvodnje.

S. G.