banner-image

Kukuruz 15 dinara, soja 39,5 a pšenicu niko ne traži

Nedelja iza nas na „Produktnoj berzi“ je donela povećan intenzitet trgovanja. Statistički posmatrano, količinski promet je iznosio 1.350 tona (rast bezmalo 290%), što vrednosno iskazano donosi promet od 23.170.250.00 dinara, što je rast od 83.68% u odnosu na prethodnu nedelju.

Ovakav disbalans u rastu količinskog i vrednosnog prometa objašnjavamo strukturom zaključenih ugovora. Za razliku od prethodne nedelje, gde je dominirala soja u protekloj nedelji apsolutni primat je donela kupoprodaja kukuruza.

Zaključene cene kukuruza su se kretale u uskom cenovnom rasponu od 15.00-15.20 din/kg bez PDV-a.

Za razliku od ranijeg perioda gde je ponuda diktirala cenu ovu nedelju je diktirala tražnja. Izvozna tražnja zahteva kupovinu kukuruza sa gratis lagerom do kraja juna meseca, što upućuje na zaključak da je ino cena jedna velika nepoznanica koja je verovatno posledica proglašenjem pandemije korona virusa.

Kupoprodaja pšenice već treću nedelju izostaje iz prometa na „Produktnoj berzi“. Tražnja praktično i ne postoji, ponude su i dalje na vrlo visokom nivou (18.80-19.30 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od kvaliteta i pariteta).

Za razliku od situacije na tržištu žitarica, tržište soje pokazuje znakove tražnje. Ovonedeljna zaključena cena iznosi 39.55 din/kg bez PDV-a. U zavisnosti od ponuđene količine i pariteta se kreće i tražnja (39.30-39.70 din/kg bez PDV-a).