banner-image

Vlada poziva da se prijavljuje neosnovano podizanje cena u trgovinama

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da su pripadnici resornog ministarstva obišli distributivne centre i tom prilikom potvrdili da ima robe u zalihama i da građani ne treba da se plaše zbog nestanka osnovnih namirnica.

Ljajić je, gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), rekao da je otvoren novi telefonski broj za građane 011/2699-610 koji je u funkciji svakog dana od 7.30 do 22 časa, a putem kojeg će moći da se prijave eventualne primedbe na račun trgovaca koji pokušavaju da zloupotrebe situaciju sa korona virusom za ekonomsku dobit.

On je preneo da je tokom obilaska distributivnih centara konstatovano da je broj potrošača isti, da je povećana kupovina određenih namirnica, ali da je to ipak daleko od količine namirnica koja se kupuje tokom praznika.

Ljajić je, kada je reč o snabdevanju namirnicama u slučaju vanrednog stanja, rekao da ne postoji nikakav, čak ni teoretski razlog da dođe do smanjenja, niti u veleprodajama, niti u malim radnjama.

Prema njegovim rečima, nadležne službe su od prvog dana krenule u vanredne kontrole apoteka i maloprodaja sa ciljem da se spreči da neko iskoristi ovu situaciju za sticanje ekonomske dobiti.

U skladu sa tim, potpredsednik Vlade je napomenuo da su do sada primećena dva slučaja u kojima se radi o neosnovanom podizanju cena i neizdavanju fiskalnih računa.

On je podsetio na to da je predsednik Republike juče upoznao građane sa merom zabrane izvoza nekih proizvoda, iako ih ima dovoljno, poput pšenice, brašna, ulja, šećera, navodeći da ta mera služi i kako bi se sprečila psihološka panika, iako ima dovoljno robe i za domaće potrebe i izvoz i bez takve mere.

Ukoliko se nastavi besomučna potražnja možemo da ograničimo količine i cene, ali ipak ne verujem da će doći do toga, ukazao je Ljajić i dodao da Vlada Srbije može da iskoristi taj instrument.

Prema njegovim rečima, trgovci nemaju bojazni da će nestati robe, ali ono što ih plaši jeste radna snaga i pitanje šta ako neko od zaposlenih traži da se reorganizuje posao, kao i transport robe.

On je podsetio na to da je juče rešeno da se propuštaju kamioni u konvojima, i naglasio da, ukoliko bude obezbeđen transport robe, neće biti u problemu ne samo trgovci, već i srpski proizvođači.

Istovremeno, potpredsednik Vlade je naglasio da Srbija iz Italije uvozi 60 odsto sirovina za proizvodnju koju koriste proizvođači u našoj zemlji.