banner-image

Prodavnice uvode ograničenja pri kupovini osnovnih namirnica

Pojedini trgovci odlučili su da uvedu limit za kupovinu osnovnih namirnica, poput ulja, šećera i brašna, kako bi sprečili zloupotrebe i obezbedili redovno snabdevanje svih potrošača. Na spisku proizvoda su i dugotrajno mleko, negazirana voda, a sve zbog činjenice da su prethodnih dana pojedini supermarketi „opustošeni“ iz straha od buktanja epidemije virusa korona.

Ministar trgovine Rasim Ljajić istakao je u nedelju da građani ne treba da strahuju od nestašice osnovnih namirica, jer je resorno ministarstvo obišlo distributivne centre i potvrđeno je da robe ima na zalihama. Upozorio je da samo sami sebi možemo da napravimo probleme, ukoliko budemo neumereno kupovali pojedine proizvode. Apeli koje danima upućuju nadležni državni organi, proizvođači i trgovci, da građani ne prave nepotrebne kućne zalihe, nisu imali efekta na neodogovorne pojedince. Zato se dešava da su, povremeno, rafovi u nekim radnjama prazni. Pojedini marketi su, u međuvremenu, odlučili da obuzdaju takvu paničnu nabavku uvođenjem ograničenja.

U jednom trgovinskom lancu su odredili da se pri jednoj kupovini može pazariti do šest flaša od litar i po „obične“ vode, do šest litara ulja, isto toliko kilograma brašna i kristal šećera i do 12 litara dugotrajnog mleka. U drugom hipermarketu limit je niži i ne može se kupiti više od pet kilograma brašna, šećera, ulja.

– Kompanija „Delez Srbija“ donela je odgovornu poslovnu odluku, kako bi omogućila racionalnu potrošnju – kažu za „Novosti“ u ovom trgovinskom lancu. – Privremena mera podrazumeva ograničenu kupovinu određenih artikala kako bi se izbegla potencijalna zloupotreba neracionalno velikih nabavki.

U „Merkatoru S“ navode da neće samostalno donositi odluku o limitiranoj prodaji:

– U stalnoj smo koordinaciji sa nadležnim ministarstvima i Privrednom komorom Srbije i ukoliko oni procene da su takve mere neophodne, i mi ćemo ih uvesti.

U prodavnicama „Univereksporta“ nema, za sada, ograničenja. Iz ovog trgovinskog lanca poručuju da će se ponašati shodno situaciji, sa ciljem da svi potrošači mogu da kupe neophodne količine robe.

Ministar Ljajić je, govoreći o snabdevanju osnovnim životnim namirnicama u slučaju vanrednog stanja, istakao da ne postoji nikakav, čak ni teoretski razlog da bude nestašica niti u veleprodajama, niti u malim radnjama.

Beograedske prehrambene prodavnice dobro su snabdevene osnovnim životnim namirnicama, iako su potrošači u nedelju kupovali više nego inače vikendom. Pojedini marketi postavili su na nekoliko lokacija u objektima sredstva za dezinfekciju ruku, što građani pozitivno komentarišu. Neki su išli u nabavku sa rukavicama i maskama na licu.

Izvor:Novosti