banner-image

Još jedno ograničenje cena namirnica

Država je donela dodatne mere ograničenja cena u trgovini na veliko i malo osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme kao i ograničene marže, kako bi se sprečili poremećaji, ali i otklonile štetne posledice na tržištu u snabdevanju robom, nastale usled širenja virusa korona.

Cene pojedinih proizvoda neće smeti da budu uvećane u odnosu na onu cenu koju su imali do 5. marta, preneo je Tanjug.
Mera se primenjuje u trajanju od 30 dana.
Na listi su brašno od pšenice, hleb, jestivo suncokretovo ulje, beli šećer, so, voda, testenine, mesne prerađevine, riba. Takođe, na spisku se nalazi termički obrađeno kravlje mleko (pasterizovano i sterilizovano), mleko u prahu, jogurt, kokošija jaja, dečija hrana, pelene za decu i odrasle.
Zatim, sapun, šampon, pasta za zube, deterdženti, rukavice (i odeća i pribor za odeću) od plastičnih masa, maramice, ubrusi (u rolni i na komad), toalet papir, tekstilne prekrivke za hiruršku upotrebu, hirurško odelo od papira, gume i tekstila, zaštitne naočare.
Vlada je ovom odlukom ograničila i marže svih učesnika u lancu snabdevanja osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme. Ograničavanje marži odnosi se, kako se navodi u odluci, na povrće i voće, sveže meso, plastične maske sa tekstilnim filterom, papirne maske, gumene, hiruške i ostale rukavice, varikinu i ostala sredstva za dezinfekciju, zatim asepsol i alkohol.