banner-image
banner-image

Branislavu Gulanu nagrada „Darodavnica“

Nagrada za knjigu ,,Ruralne sredine u Srbiji – spasavanje sela države’’

Branislav Gulan

Knjiga ,,Ruralne sredine u Srbiji – Spasavanje sela i države’’ autora Branislava Gulana dobitnik je ,,DARODAVNICE’’ – NAJVIŠEG PRIZNANJA Društva za narodno prosvećivanje SVETIONIK iz Kragujevca za autorski rad na IV festivalu književnog stvaralaštva na selu i o selu u Republici Srbiji pod nazivom ,,Moje selo u pričama i pesmama za 2019. godinu’’.

Branislav Gulan je dugogodišnji novinar, publicista, književnik i član Naučnog društva ekonomista Srbije.

Tema koju je obradio u knjizi Ruralne sredine u Srbiji — Spasavanje sela i države — nova razvojna filozofija, pojavlјuje se u javnosti nakon blizu pet decenija njegovog ličnog istraživanja ove oblasti.

-Slučaj je hteo da se to poklapa i sa pet decenija mog novinarskog, publicističko-istraživačkog rada u ovoj oblasti. Država je posle sedam decenija uništavanja zadrugarstva i zapostavlјanja sela konačno shvatila da je došlo vreme da se i ovom problemu ukaže dužna pažnja. Ne zbog tih oblasti, već zbog sebe same, odnosno vladanja u vremenu koje dolazi. Jer, stanje je takvo da će od 4.700 sela u Srbiji čak 1.200 nestati za deceniju i po. Ostaće samo spomenici selima, ako bude imao ko da ih sagradi – kazao je Gulan osvrćući se na ovo dragoceno štivo za koje je dobio nagradu. 

S. K.