banner-image

Mini hidroelektrane ostaju bez subvencija ?

 Ovih dana se, iz više nezvaničnih izvora, pojavila vest o privremenom ukidanju isplate subvencija za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i u visokoefikasnoj kogeneraciji.

S obzirom na to da još uvek nema zvanične potvrde iz Vlade Srbije, koja je ovu odluku navodno donela, Svetska organizacija za prirodu (WWF)poziva Vladu da što pre odgovori na pitanja organizacija civilnog društva i medija o istinitosti te informacije.

Organizacije civilnog društva ve ć duže vreme pozivaju Vladu da ukine subvencije za proizvodnju električne energije iz malih hidroelektrana. Kao što je WWF Adria već ranije upozoravala, male hidroelektrane, osim direktne štete po prirodu i ljude, proizvode i značajne finansijske gubitke za celu državu, a posebno za njene građane.

Samo u toku 2017. i 2018. godine na račune povlašćenih proizvođača električne energije iz malih hidroelektrana, isplaćeno  je skoro 30 miliona evra, koje građani direktno plaćaju putem računa za struju.

„Sva ta sredstva trebalo bi usmeriti ka rešavanju pitanja od javnog interesa, na šta već duže vreme upozoravamo. U ovom trenutku moramo sve resurse usmeriti prema zdravstvenom sistemu i civilnoj zaštiti kako bismo se kao društvo odupreli svim izazovima koje pandemija koronavirusa stavlja pred nas“, izjavila je Nataša Milivojević iz WWF Adrije.

Iako je ova odluka navodno donesena zbog vanrednog stanja u državi, da li to ipak znači da Vlada pokazuje povećano razumevanje problema koji su nastali izgradnjom malih hidroelektrana? Da li je Vlada shvatila besmislenost gubitka tolikih finansijskih sredstava od kojih korist imaju samo povlašćeni investitori u male hidroelektrane, dok građani trpe isključivo štetu?

„Pozivamo Vladu da se oglasi po ovom pitanju. Ako su nezvanične tvrdnje tačne, onda je to svakako značajan iskorak za celu Vladu i premijerku Anu Brnabić, koji su u ovim teškim trenucima za sve nas, odlučili stati u odbranu javnog interesa. Nadamo se da je ovo i uvod u trajno ukidanje subvencija za male hidroelektrane, kako bi se taj novac usmerio ka oporavku zdravstvenog sistema, izgradnji mogo potrebnijih vrtića i škola, pomoći za socijalno ugrožene, zaštiti životne sredine ili bilo kom drugom društvenom problemu, a čije rešavanje bi bilo od koristi za celu zajednicu.

Za dugoročno napredovanje celog društva moramo uložiti značajne napore u rešavanje socijalnih problema, a posebno u zaštitu i očuvanje prirode“, poručuje Milivojević.