banner-image

Mraz voćarima odneo 50 miliona evra, šteta u nekim voćnjacima i sto posto

Niske temperature unazad par dana nanele su ogromne štete voćarima. Prema procenama profesora Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zorana Keserovića voćari će izgubiti 40 do 50 miliona evra.

Najviše je stradala kajsija, potom breskva, rana šljiva i trešnja. Mnogi su preduzeli mere zaštite od mraza, neki su se oglušili o savete stručnjaka i upozorenja meteorologa, a bilo je i onih koji u voćnjake prethodnih noći nisu ni ušli jer nisu na vreme dobili dozvole za kretanje posle 17 časova pa se nisu usudili da krše ograničenja koja je država propisala.

-Na parceli gde su nam tešnje na Titelskom bregu na nadmorskoj visini oko 130 metara je u 5 časova ujutro bio mraz od -5 stepeni Celzijusa. Mi smo već oko 3 sata, pri temperature od -2 stepena počeli sa zadimljavanjem paljenjem nakvašenih bala slame. Duvao je vetar na momente vrlo jak što je dodatno pravilo probleme jer je odnosio i toplotu i dim tako da se tek na oko desetak dužnih metara dim penajo u visinu krošnji – kaže za Agrosmart voćar iz Titela Milivoj Petrović.

Po njegovim rečima prve grube procene su da je rod i pored svega skoro prepolovljen sa štetom i do 50 odsto.

-Najviše zbog vetra koji nas je sprečavao da se uspešnije izborimo sa hladnoćom. Bolja vest je da ako tokom vegetacije ne bude drugih ozbiljnijih problema očekujemo da plodovi budu krupni što je i najveći zahtev kupaca. Svi vlasnici voćnjaka koji nisu preduzeli nikakve mere ni orošavanje će imati i do 80 odsto štete, a mnogi i 100 posto. Sneg nije problem. Nema ga mnogo pa neće lomiti grane iako je vlažan. Jedino što zbog blata nećemo ovih dana izlaziti na parcele kako bi utvrdili tačnije obim štete – naglašava Petrović.

Na pitanje da li su voćari dobili dozvole Uprave za bilje Ministarstva poljoprivrede da mogu da obavljaju agrotehničke mere i u vreme kada je na snazi zabrana kretanja on je rekao da nedelju dana čekaju odgovor.

-Na naš uredno podneti zahtev iz Ministarstva poljoprivrede do danas nam nisu ništa odgovorili. Lično sam zvao policiju i obavestio ih o svemu i najavio da ću zbog ćutanja administracija izaći na parcelu jer smatram da nam je zahtev odobren. Takođe znam da mnogi voćari nisu izlazili zbog policijskog časa – rekao nam je Petrović.

Profesor Keserović, koji je i predsednik Udruženja voćara Vojvodine, kazao je da je kajsija promrzla 95 odsto zbog temperatura i do minus šest stepeni između 22. i 23. marta. Zasadi ovog voća najveći su u Vojvodini, u Podunavlju na području između Beograda i Smedereva i u okolini Čačka.

Keserović je rekao da je zbog frontalnog hladnog talasa kajsija propala i u voćnjacima na nekoliko stotina metara nadmorske visine.

Niska temperatura je uništila, kako je rekao,60 do 70 odsto breskve i rane šljive, zatim značajno trešnje, dok su jabuke i višnje otpornije i šteta će biti minimalna.

On je rekao da je pre dolaska hladnog talasa upozorio vlasnike voćnjaka da preduzmu neke mere i da ako nemaju mašine frost baster (mrazolovce) koje u voćnjak ubacuju topao vazduh, bar zadime voćnjak paljenjem bala slame.

Hidrometeoroški zavod i za večeras je najavio oblačno vreme uz slab mraz, kao i provejavanje slabog snega lokalnog karaktera. U Sremu, Beogradu, na jugu Banata i Bačke, u Pomoravlјu, istočnoj Srbiji, Šumadiji i na planinama duvaće umeren i jak istočni vetar, zbog čega će lokalno doći do stvaranja snežnih nanosa, naročito u oblasti Homolјa. Zbog niske temperature očekuje se i zaleđivanje mokrih površina.

S. G.