banner-image

Država će vino prerađivati u medicinski alkohol

Niko nije mogao ni da sanja da će propala kompanija „Navip“, koja je u stečaju već godinama, pomoći svojoj zemlji. Nadležni u Srbiji, kako „Novosti“ saznaju, pronašli su oko 350.000 litara vina, u Petrovaradinu.

To je preuzela odavno Direkcija za imovinu i već dugo se ne zna šta sa tim. Država će uzeti te količine vina, i već za tri dana preraditi ih u alkohol jačine 75 odsto. Za preradu će biti zadužena „Vino Župa“ iz Aleksandrovca. Alkohol će do bolnica i kliničkih centara stići za desetak dana.

– Suština je što pre napraviti alkohol od 75 odsto za potrebe kliničkih centara – rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede. To je zadatak i potreba države, a sa mojim timom ćemo sprovesti i u delo.

Nekadašnji gigant, čuven po proizvodnji „šampanjca“, nekoliko puta je oglašavao prodaju svoje robe, ali i objekata i opreme. Velike količine vina otkupljivao je i Rubin. Ipak, deo količina je ostao, a kako nije za upotrebu, neko se od nadležnih dosetio da od toga može da se dobije alkohol, koji je sada preko potreban zdravstvenim radnicima u Srbiji. Uz to, vino kojim raspolaže Direkcija, već godinama nije za upotrebu i dalju prodaju, pa će se sada iskoristiti.

Kako su nam rekli u Direkciji, reč je o belom vinu i vinu za destilaciju, koje je u svojinu Republike Srbije prešlo u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom „Navip Fruškogorac“, sa sedištem u Petrovaradinu.

– Količina je oko 339.058 litara, a sve će preuzeti u svojim cisternama „Vino Župa“ iz Aleksadrovca, gde će u svojim pogonima preraditi destilate u čist medicinski alkohol – navode u Direkciji. – To će biti zapakovano za potrebe bolnica, sve o sopstvenom trošku, kao društveno odgovorna kompanija, o čemu Vlada hitno donosi zaključak.

Republička direkcija za imovinu će još jednu količinu alkoholnih destilata, stečenih u državnu svojinu iz poreskog postupka, staviti na raspolaganje radi dalje destilacije u medicinski alkohol, sve u hitnom postupku u svrhu borbe protiv novog virusa korona.

– „Navip“ je imao pogon u Petrovaradinu, ali je odavno prodat – objašnjava nam jedan od stečajnih upravnika, koji je nadležan bio za „Navip“. – Država je sve količine vina koje su ostale, u izvršnom postupku preuzela i to sada pripada Direkciji za imovinu. Ne znam tačno koje su količine u pitanju, ali nije to samo „Navipovo“ vino, već i od drugih proizvođača. To je sada sve državno. Zaplenjeno je pre više od sedam godina. Mislim da bi sada mogla kompanija „Vino Župa“ to da preradi u alkohol.

Nezvanično smo saznali i u „Župi“ da postoji takva ideja. Imali bi i oni određene količine vina koje bi mogli da pretvore u alkohol. A kada je reč o količinama koje bi mogle da se dobiju, sve zavisi od jačine samog vina i drugog alkoholnog pića, poput rakije.

Izvor: Novosti