banner-image
banner-image

Nemačka zabranila ulazak sezoncima iz inostranstva

Zbog korona-krize, radnici koji pomažu tokom žetve i drugi sezonski radnici iz istočne Evrope od srede ne mogu da uđu u Nemačku. Uredba se primenjuje do daljeg, rekao je portparol Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Stiv Alter. 

Ograničenja ulaska uvodi se s ciljem da se u najvećoj mogućoj meri smanji rizik od zaraze, objasnio je Alter. Trenutno se razmatra kako nadoknaditi gubitak te radne snage, rekao je portparol, ali i dodao da se iz te uredbe za sada izuzimaju medicinske sestre.

Većina od gotovo 300.000 sezonskih radnika na nemačka polja dolazi iz Rumunije i Poljske. Oni iz zemalja jugoistočne Evrope već danima ne mogu da prelaze granice Austrije i Mađarske. Prema recima portparola Altera, razmatra se da li bi azilanti u Nemačkoj mogli da budu angažovani da pomognu tokom žetve.

Švajcarska i Austrija se takođe zatvaraju

Nemačko udruženje poljoprivrednika insistira da zabrana ulaska bude na snazi što je moguće kraće. „Zabrana ulaska sezonskih radnika u ovoj fazi veoma pogađa naše poslovanje. Radnici su hitno potrebni pre svega uzgajivačima voća i povrća, kao i vinarima“, izjavio je predsednik Udruženja Joahim Rukvid.

Nemačka nije jedina zemlja koja je uvela takvu zabranu. U Švajcarskoj sezonski radnici sada moraju da imaju dozvolu boravka da bi mogli da rade. Tamošnji poljoprivrednici svake godine angažuju i do 33.000 stranaca.

I u austrijska vlada pokušava da pronađe zamenu za strane sezonske radnike. Slično kao i u Nemačkoj, pokrenut je internet-portal na kojem mogu da se prijave sezonci koji su zbog korona-krize ostali bez posla.

Jedan Rumun ili Poljak kao pet Nemaca

Na plan nemačke ministarke poljoprivrede Julije Klekner da oni koji rade u ugostiteljstvu, kao i nezaposleni ili izbeglice budu angažovani na poljima, poljoprivrednici gledaju sa skepsom. „Ta ideja nema smisla“, kaže Tomas Ziring, koji uzgaja špargle na 900 hektara u Belicu kod Berlina. „Taj posao se dugo uči, a radnicima je potrebno iskustvo“. I još dodaje: „To je težak posao, radi se napolju, po hladnoći. Za jednog rumunskog ili poljskog radnika, treba mi pet Nemaca.“

Ministarka poljoprivrede ostaje je, međutim, optimistična. Internet-portal za posao „bio je već prvog dana zatrpan“, izjavila je Julija Klekner za regionalnu TV-stanicu SWR. Do utorka uveče, više od 16.000 ljudi prijavilo se za pomoć u poljoprivredi. Ministarka smatra da je to „sjajan znak“ koji pokazuje da se „društvo drži zajedno“.

Izvor:DW