banner-image

U paketu antikriznih mera poljoprivreda nije prioritet

U paketu antikriznih mera za pomoć privredi vrednom pet milijardi evra, koji će sutra izneti predsednik Aleksandar Vučić, poljoprivreda neće biti prioritet.

Prema saznanjima Agrosmarta, ali i prema predlozima koji su stigli od privrede i struke, za poljoprivrednike nisu predviđene posebne mere.

Smatra se naime, da primarna poljoprivreda u ovom trenutku nije ugrožena. Prolećna setva je u toku, repromaterijala ima sasvim dovoljno. Obezbeđeno je i seme, i đubrivo, i gorivo tako da ratari mogu kvalitetno da obave ovaj najvažniji posao u njivama. Država ne vidi da ima problema ni u stočarstvu, voćarstvu i ostalim proizvodnjama a ne bi trebalo da bude zastoja u isplati subvencija.

Elem, ako se prihvati predlog mere “100 evra za svakog punoletnog građanina”, mogla bi to biti jedina direktna pomoć poljoprivrednicima u ovom momentu.

Ni od poljoprivrednih udruženja u Srbiji, barem javno, nisu se čuli zahtevi prema državi u pogledu hitnih mera za pomoć poljoprivredi. Recimo, udruženja u Hrvatskoj i Hrvatska poljoprivredna komora tražili su isplatu podsticaja u punom iznosu do 15. aprila, osiguranje brzih kredita s nultom kamatom kako bi se isfinansirala setva, reprogramiranje i zamrzavanje otplate kredita do završetka krize, oslobađanje plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta za 2020. godinu. Zahtevi su bili i da se smanje cene osnovnih energenata neophodnih za poljoprivrednu proizvodnju (električna energija, gas…), da se poveća kvota plavog dizela po poljoprivrednom gazdinstvu i da mu se snizi cena, da se PDV ostavi malim proizvođačima mleka…

Pomenimo, kao značajne mere koje će Vučić sutra izložiti, ističu se garancije koje će država davati za kreditiranje malih i srednjih preduzeća, zatim korporativne obveznice koje će izdavati veća preduzeća, kao i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa.

Kako je juče izjavio, svim preduzetnicima, dakle frizeru, obućaru, pekaru…, za svakog zaposlenog biće obezbeđeno po 250 evra po mesecu, ako nisu otpustili više od deset odsto radnika. To će državu da košta 700 miliona evra za tri meseca.

S. G.