banner-image

SPOS pokušava da reši problem odlaska pčelara na pčelinjak

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) već nekoliko dana vodi intenzivne pregovore s Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva unutrašnjih poslova oko dopuštenja pčelarima starijim od 65 odnosno 70 godina, da ipak mogu da odlaze na pčelinjake, prenosi sajt SPOS.

Ministarstvo poljoprivrede je prosledilo Ministarstvu unutrašnjih poslova sve argumente koje je SPOS dostavio. To su, između ostalog, i primeri iz Nemačke, Austrije, Novog Zelanda… gde pčelari imaju dozvolu da odu na pčelinjake. SPOS insistira da se problem reši pozitivno po pčelare, ali i po državu, jer će u suprotnom, kako kažu,  biti tragičnih posledica po pitanju prinosa hrane.Iz SPOS upozoravaju da je ovih dana bagrem na mnogim lokacijama izmrzao, i potrebna je puna sloboda pčelarima u pripremi pčela za pašu i traženju lokacija za selidbu, jer na stacionarima u nižim predelima bagrema skoro da više nema.

Podsećaju da je pri prethodno postignutom dogovoru rečeno da pčelari do pčelinjaka mogu samo kolima i to tako da od kuće do pčelinjaka ne smeju da napuštaju vozilo, ili će im biti zabranjen odlazak na pčelinjak i platiće pripadajuće kazne.

Iz SPOS apeluju na Ministarstvo unutrašnjih poslova da ne stopira izdavanje dozvola starijima od 65 odnosno 70 godina, ili će doći do apsolutne katastrofe na pčelinjacima.

Već sada, kako kažu, na mnogima pčele gladuju, a celogodišnji prinos se na svim pčelinjacima dovodi u pitanje, jer pčelari nisu u mogućnosti da obavljaju pripremu pčela za pašu.