banner-image

Evropska komisija sprema novi set mera  pomoći poljoprivredi

Evropska komisija najavljuje novi set mera za pomoć poljoprivredno-prehrambenom sektoru kako bi se što uspešnije prevazišla kriza izazavana koronavirusom.

Inicijativa koju je predložila Evropska komisija predviđa veću fleksibilnost i pojednostavljenje u korišćenju Evropskih strukturnih investicionih fondova (ESIF), uključujući Evropski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EAFRD).

Poljoprivrednicima će, između ostalog, biti omogućeno da koriste kredite iznosa do 200.000 evra, uz veoma niske kamatne stope i povoljan način otplate.

Doći će i do preraspodela sredstava, odnosno zemljama EU će biti dozvoljeno da novac koji na iskoriste u okviru svojih programa ruralnog razvoja (RDP) koriste, umesto da ga vrate u budžet EU.

Odložiće se rokovi za podnošenje godišnjih izveštaja što će korisnicima mera ruralnog razvoja dati više vremena da ih sastave.

Komisija predlaže i pojednostavljenje drugih instrumenata zajedničke poljoprivredne politike (ZPP). Pre svega produženje roka za apliciranje za sredstva iz ZPP. Rok će biti produžen za mesec dana, od 15. maja do 15. juna 2020. godine, što će poljoprivrednicima dati više vremena da ispune svoju prijavu za direktne podsticaje i sredstva namenjena za ruralni razvoj.

Da bi povećala platežnu sposobnost poljoprivrednika Komisija će  povećati avansna plaćanja poljoprivrednicima sa 50% na 70% kada su u pitanju direktna davanja, odnosno sa 75 na 85 odsto za podsticaje koji se odnose na ruralni razvoj. Poljoprivrednici će novac po ovoj šemi početi da dobijaju polovinom oktobra.

U planu je i smanjenje kontrola na licu mesta. U aktuelnim okolnostima, kako smatraju u Komisiji, ključno je svesti na minimum fizički kontakt između poljoprivrednika i inspektora koji vrše provere. Ova mera će značajno smanjiti administrativne procedure.

Trenutno se poduzimaju poslednji zakonski koraci za usvajanje ovih mera.

S.K.