banner-image

Kupus u zatvorenom prostoru zaštititi od vaši

U ovim vremenskim rokovima proizvodnja kupusa ograničena je na zatvoreni prostor bilo da se radi o proizvodnji rasada bilo da je u pitanju merkantilna proizvodnja, navodi se na fb stranici Instituta za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci.

To znači da kupus može da se nađe u različitom morfološkom rastu, bilo da je to ponik, rasad sa forimiranim brojem listova, ili kupus koji polako kreće u obrazovanje glavice.

Pošto je zima bila relativno blaga razvoj lisnih vaši je primetan u svim fazama razvoja, te je neophodno izvršti pravilan odabir mera borbe protiv njih.

Naša prva preporuka je da ukoliko postoji centar zaraze (jedna ili više biljaka na kojima je primetna pojava većih kolinija vaši) da se one mehanički udalje iz prostora proizvodnje, a da se ostale biljke istretiraju insekticidima.

Kupus u uslovima monokulture prati niz bolesti i štetočina, te je neophodno zaštiti usev kombinacijom fungicida i insekticida. Kupus je i lekovita vrsta, tako da pored sastojaka koji čine nutritivni sastav postoje i korisni sastojci koji imaju i farmakodinamsko delovanje, pa nije ni čudno što ga napadaju insekti u većoj meri u poređenju sa ostalim kulturama, jer u njemu prepoznaju i izvor prirodnie zaštite od svojih bolesti.

Ranoj proizvodnji kupusa ne pogoduje pojava duže oblačnosti i niske temperature, niže od 8˚C. Tako da ukoliko se pojavi više od 72 sata oblačnosti i niže temperature od osam stepeni, neophodno je dodatno osvetljavanje i dodatno zagrevanje do 15-16 ˚C.

Nedostatak svetlosti i temperature može dovesti do jarovizacije useva što nanosi veliku štetu proizvodnji. Njena posledica jeste pucanje glavice i prorastanje cvetonosnog stabla te je usev kao takav nekomercijalan.
Ukoliko krećete u proizvodnju rasada, treba koristiti dezinfikovane kontejnere i dezinfikovani supstrat i obavljati borbu protiv poleganja rasada, zalivanjem preparatrima na bazi propamokarba i fosetilata.
Pošto je plamenjača kupusa primetna na temperaturama nižim od 20 ˚C, koristiti zaštitna sredstva na bazi metalaksil-m, hlorotalonila.

Početak setve za srednje kasnu i kasnu proizvodnju kupusa planirati od 15. maja do 15. juna.