banner-image

Protiv rutave bube samo mehaničkim merama zaštite

Iz Prognozno izveštajne službe zaštite bilja Vojvodine  (PIS) javljaju da je na području Vojvodine registrovana aktivnost rutave bube (Epicometis hirta).

Rutava buba prezimljava kao imago u zemljištu. Rano u proleće, odrasle jedinke izlaze iz zemlje i započinju let koji traje sve do početka leta. Za to vreme oštećuju razne cvetove, hraneći se prašnicima, tučkom i kruničnim listićima. U početku se hrane na cvetovima maslačka, a potom odlaze na cvetove kruške, višnje, trešnje, jabuke, jagode, maline i drugog voća.

Velike štete nanose i usevima uljane repice i ukrasnog bilja.

Rutava buba je naročito štetna u mladim zasadima voća, kada su biljke u prvim godinama rodnosti, dok su stabla još niska i broj cvetova na njima mali. U takvim zasadima, povećan broj imaga može u potpunosti da uništi sve cvetove i spreči donošenje roda.

Foto;PIS

Trenutno se rutava buba registruje na cvetovima maslačka.

Suzbijanje rutave bube primenom hemijskih mera zaštite nije moguće zbog prisustva pčela i drugih polinatora na cvetovima, te su opravdane jedino mehaničke mere zaštite:

– izlovljavanje rutave bube pomoću belih i plavih posuda sa vodom uz dodatak atraktanata kao što je cimet, anis, negro bombone, sirup od jabuke, jagode, maline i sl. Posude treba u što većem broju postaviti po obodu, a manji broj rasporediti i po unutrašnjosti parcele. Kao posude mogu poslužiti veće čaše, lavori pa čak i plastična burad bele ili plave boje.

– zakorovljavanje voćnjaka do precvetavanja da bi se smanjila aktivnost rutave bube na cvetovima voća

– zatvaranje voćnjaka mrežom tamo gde postoji protivgradna zaštita, ali se u tom slučaju polinatori moraju postaviti u voćnjak kako bi se oprašivanje voća neometano odvijalo.

Izvor: PIS