banner-image

UDS od Vlade traži lakše dobijanje dozvola za poljoprivrednike

Koalicija Ujedinjena demokratska Srbija (UDS) zatražila je danas od Vlade Srbije da olakša dobijanje dozvola za kretanje i rad poljoprivrednim proizvođačima.

„Najnovije mere u borbi protiv pandemije korona virusa ne smeju dovesti do prestanka poljoprivredne proizvodnje, koja je osnovna životna delatnost desetina hiljada porodica u našoj zemlji“, navela je u saopštenju UDS, politički savez koji čine Srbija 21, Vojvođanski front predvođen LSV, Stranka moderne Srbije i Građanski demokratski forum.

Kako je istaknuto, prethodnih dana je sistem izdavanja dozvola za kretanje poljoprivrednih proizvođača bio preopterećen i u nekim trenucima je bilo nemoguće podnositi zahteve.

UDS zahteva maksimalno pojednostavljenje procedure izdavanja dozvola za kretanje, tako što će se posedovanje legitimacije poljoprivrednog gazdinstva smatrati dovoljnim dokumentom. Zaposleni na poljoprivrednom gazdinstvu, pravo kretanja trebalo bi da imaju na osnovu dozvole poljoprivrednog gazdinstva.

Takođe, izdavanje dozvole za kretanje bi trebalo da bude omogućeno i uz priložen vlasnički list o posedovanju poljoprivrednog zemljišta ili Ugovor o zakupu sa vlasnikom takvog zemljišta, smatra UDS.