banner-image

Rasinski kalemari rade punom parom, ali brinu o zdravlju

U Rasinskom okrugu kalemarskom proizvodnjom bavi se više od 5.000 ljudi. Najviše ih je u Velikoj Drenovi kod Trstenika. U prestonici kalemarstva i okolnim selima, proizvodnju su prilagodili merama zaštite od koronavirusa i uslovima vanrednog stanja.

Na redu su mlađi, da pokažu umeće u ovom zanatu. U kalemarnici Bojana Milanovića, nema radnika starijih od 55 godina, koji su majstori ovog zanata. Poštuju se propisi, nose se zaštitne maske, drži rastojanje, a u prostorijama u kojima u normalnim okolnostima radi i po tridesetak kalemara, najviše je petoro radnika.

„Moramo posle pet da dođemo, završavamo pre pet da bismo stigli kući. I sad se to radi u ovom periodu, ovih mesec dana“, kaže Ilija Ratajac, kalemar iz Velike Drenove.

Najveštiji dnevno mogu da okaleme tri do pet hiljada reznica. Ograničavanjem kretanja, odnosno radnog vremena, smanjena je i proizvodnja. Za količinu koja se pre vanrednog stanja proizvodila za tri do četiri dana, potrebna je sedmica. Pribojavaju se daljih zabrana.

„Onda ništa ne bismo mogli da odradimo. Ne bismo mogli da sprovedemo kalemarsku proizvodnju, a ne bismo mogli ni ove sadnice koje imamo trenutno na hladnjačama, gde vinari naši treba da preuzmu i da to posade , oni ne bi mogli uopšte ni da posade to“, ističe Bojan Milovanović, kalemar i vinogradar iz Velike Drenove.

U toku je i kalemljenje voćnih sadnica na otvorenom. Čitav proces ovim tempom mogao bi da se završi do kraja aprila.

„Opština je objavila da mogu da se nabave dozvole za vinograde i za voćnjake ako se desi da budu i neki jutarnji mrazevi i da se izađe na teren da se pali, a za našu neku proizvodnju trenutno nam nisu potrebne.“

Bojan Milanović, inače i poznati vinar i vinogradar iz Velike Drenove, dvostruki je osvajač zlatne medalje za merlo, na specijalizovanom sajmu u Bergamu, italijanskom gradu koji je najviše pogođen ovom pandemijom. Potpuno je svestan opasnosti koje ovaj virus nosi, ali priprema vino u nadi da će se do septembra kada se sajam održava, život u Italiji i Srbiji vratiti u normalu.

Izvor:RTS