banner-image

Ženska ruralna mreža: Omogućiti poljoprivrednicima da rade

Ženska ruralna mreža Vojvodine zatražila je od Kriznog štaba i predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da još jednom razmotre mere koje se odnose na selo, setvu i celu poljoprivredu u vreme vanrednog stanja zbog pandemije kovid-19, s obzirom da sadašnja situacija u vezi sa merama koje su preduzete u poljoprivredi mogu dovesti do nestašice domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Ocenili su da su sve do sada donete mere koje se tiču poljoprivrede “na dugačkom štapu”, pa se poljoprivrednici sami snalaze “kako znaju i umeju”.

Ženska ruralna mreža je protestovala i zbog hapšenja Ivana Pejaka, 19-godišnjeg poljoprivrednika iz Silbaša, i podsetila da je resorni ministar Branislav Nedimović bio izričit da niko od poljoprivrednika koji su u traktoru i koji su na njivi ili na putu od njive do kuće u vreme kada je kretanje zabranjeno neće biti kažnjen.

“S druge strane, na sajtu Ministarstva poljoprivrede postoje uputstva o tome kako da dozvolu za kretanje dobiju stočari, voćari i povrtari ali nema uputstva za ratare koji su usred prolećne setve”, piše u saopštenju.

Dodali su da su pčelari u posebno teškoj situaciji jer su to ljudi koji su mahom stariji od 65 godina pa pčelinjaci postaju ugroženi zabranom kretanja njihovih vlasnika.

“Poseban problem su vlasnici salaša na severu Bačke koji ne žive na njima, već u gradovima pored, a na salašima gaje svinje i živinu. Te životinje su prepuštene sebi, jer salaši nisu registrovani kao poljoprivredna gazdinstva i vlasnici nemaju dozvole za odlazak da ih nahrane”, upozorava se u saopštenju.

Dodali su da povrtari napominju da je poljoprivreda inače devastirana od ranije i da se plaše da će joj ova pandemija i mere koje država preduzima zadati samrtan udarac.

“Još od ranije država odobrava besomučan uvoz povrća i voća,ne podstiče i ne štiti domaće povrtarstvo i voćarstvo. Povrtarima nedostaje radne snage i upitan je uopšte rod ove godine”, piše u saopštenju.

Žensku ruralnu mrežu čine Zelena mreža Vojvodine, Udahni život, HKUD „Matija Gubec“, Podunav , Gakovčanka, Bio Salaš Idei, Banstolka, Višnja, Staza zdravlja, Krčedinke, Sremački talas, Bikićanke, Klub žena „Belo Blato“, Banaćanke Torak, Klub žena „Vredne ruke“, Udruženje žena Vredne ruke, ŽAD.

Izvor:Autonomija