banner-image

Od danas elektronsko izdavanje dozvole za kretanje u vreme policijskog časa

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić potvrdila je da će dozvole za kretanje u vreme policijskog časa od danas popodne moći da se dobiju elektronskim putem.

Brnabić je u izjavi za novinare, nakon potpisivanja ugovora o donaciji Kine za izgradnju dve najmodernije laboratorije za testiranje na koronavirus, navela da je reč o dozvolama za kretanje privrednika, poljoprivrednika i građana koji brinu o drugima.

Ona je naglasila da će taj proces sada biti mnogo efikasniji, izrazivši uverenje da ćemo već od danas popodne imati sistem u kome će se pomenute kategorije građana elektronski prijavljivati za dozvolu, koja će, takođe, elektronski biti odobrena.

Prema njenim rečima, taj sistem je Vlada Srbije uradila u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Brnabić je izrazila zahvalnost zaštitniku građana i njegovom timu, koji su ukazali na to da su dozvole potrebne i građanima koji brinu o nekom, ali i na svim ostalim sugestijama koje se tiču problema sa kojima se suočavaju građani tokom vanrednog stanja.

Predsednica Vlade je ukazala na to da se u vreme vanrednog stanja javljaju mnogi problemi, ali da se sve institucije trude da izađu u susret građanima.

Ona je, takođe, najavila da će srpske firme u najkraćem roku dobiti dozvole za početak proizvodnje zaštitne medicinske opreme, i naglasila da je prioritet države da se oslanja na sopstvene izvore, znanje i proizvodnju i da može da se bori i nakon ove pandemije.

Brnabić je istakla da je zbog toga, u saradnji sa Institutom za primenu nuklearne energije i radne grupe, koju je osnovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, počeo proces pravljenja domaće laboratorije za ELISA testove, odnosno testove za antitela.

Prema njenim rečima, ta analiza će biti ključna u drugoj fazi borbe protiv koronavirusa, nakon opadanja broja obolelih.

Premijerka je ocenila da je situacija u vezi sa koronavirusom pokazala da mnoge zemlje nisu solidarne, ali to, kako je istakla, nije slučaj sa Kinom, koja je pokazala da je pravi prijatelj Srbije, kao i da je solidarna sa čitavim svetom.