banner-image

PSS: Neophodne hitne mere za poljoprivredu

Vlada Srbije je usvojila paket ekonomskih mera kao oblik pomoći privredi u vreme trajanja epidemije korona virusa. Analizom ovih ekonomskih mera Pokret Slobodna Srbija (PSS) – Resor za poljoprivredu konstatovao je da je jedina mera za poljoprivredu mogućnost da se poljoprivrednici obrate Fondu za razvoj ili komercijalnim bankama sa zahtevom za odobrenje kredita, na koje oni imaju parvo i bez ovih mera.

Sa druge strane, stalno se podvlači da su prodavnice snabdevene prehrambenim proizvodima i da postoje rezerve ovih proizvoda najmanje za narednih šest meseci.

Imajući u vidu da privredna kriza pogađa poljoprivredna gazdinstva, na isti način kao i sve ostale privredne subjekte, neophodno je, ističe PSS, paket ekonomskih mera hitno doraditi na sledeći način:

Da se članovima poljoprivrednih gazdinstava dodeli isti status kao i preduzetnicima, te da se isplate tri minimalne zarade po članu poljoprivrednog gazdinstva.

Da se ukinu akcize za dizel gorivo i porez za semensku robu za vreme trajanja setve.

Da Robne rezerve otkupe sve viškove mleka, stoke i stočarskih proizvoda.

Da Država osnuje fond iz koga će se pokriti šteta proizvođačima povrtarskih i voćarskih proizvoda čiji je rok trajanja ograničen.

Da se otvoreni konkurs za nabavku novih traktora, koji se završava krajem maja, produži za narednih 3 meseca.