banner-image

Vojvođanski front: Ko je izazvao sedam požara na Fruškoj gori za vreme policijskog časa

Vojvođanski front  zahteva da nadležni organi što pre utvrde ko su uzročnici sedam požara na Fruškoj gori za manje od nedelju dana i to u vreme policijskog časa.

Kako navodi u saopštenju, očekuje hitnu istragu nakon koje će javnosti biti upoznata i sa imenima krivaca i sa njihovim motivima.

Požari na Fruškoj gori su zločin najpre prema prirodi, ali i prema ljudima, i tako ih treba i tretirati, poručuje Vojvođanski front uz ocenu da je jedna od retkih zelenih oaza u Vojvodini već godinama ugrožena zbog neodgovornog ponašanja nadležnih institucija i pojedinaca.

Vojvođanski front traži da se pod hitno sagledaju mogućnosti da Nacionalnim parkom upravlja Javna ustanova čija bi delatnost bila zaštita, unapređenje i očuvanje prirodnih i drugih vrednosti.

„Paralelno sa tim trebalo bi precizirati i odrediti kvalitetniji način rada čuvarske službe i omogućiti joj nezavisnost i veća ovlašćenja. Nezavisna čuvarska služba bila bi trajno rešenje i garancija u suzbijanju prekomerne seče i ostalih nedozvoljenih radnji, kao i zaštiti od požara. Očekujemo da nadležni državni i pokrajinski organi vlasti počnu aktivno da rešavaju probleme na Fruškoj gori. Njihovo ćutanje za posledicu može imati da je jedino što će na Fruškoj gori ostati kamenički Institut za plućne bolesti prepun pacijenta na respiratorima“, navodi se u saopštenju.

S. K. 

Foto: Autonomija.info