banner-image

Proizvođači voća i povrća na gubitku, nužno povećanje plasmana

 USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu u okviru inicijative “Svet hoće domaće” održao je treći po redu onlajn panel kako bi informisao proizvođače hrane o ključnim problemima i načinima za bolje upravljanje Covid-19 krizom.

Na panelu pod nazivom “Industrija svežeg voća i povrća: prepreke i prilike u doba krize” govorilo se o trenutnoj situaciji na tržištu svežeg voća i povrća i njenom uticaju na izvoz, o stanju u maloprodaji i načinima na koje se proizvođači i izvoznici prilagođavaju, kao i o tome kako će tržište izgledati nakon krize i o prilikama za domaće proizvođače.

Glavni govornici na ovom panelu bili su Branislav Raketić, Rukovodilac Grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Aleksandar Pavlović, direktor USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu; Igor Milenković, direktor sektora voćarstva i povrtarstva Delta Agrara; i Ana Bošnjak, vlasnica Agro Bel Sistema.

“Ministarstvo poljoprivrede intenzivno radi na rešavanju svih prepreka kako bi proizvođači mogli kontinuirano da rade. Tome doprinosi ubrzavanje procesa izdavanja dozvola za kretanje, pomoć starijim poljoprivrednicima, a velika očekivanja imamo i od Elektronske pijace Srbije koja je počela sa radom pre nekoliko dana i koja će značajno unaprediti plasman proizvoda u ovim otežanim okolnostima” rekao je g. Raketić.

Učesnici panela su se složili da se proizvodnja nastavlja, da postoji povećana tražnja, da se intenzivno radi na realizaciji svih ranije ugovorenih poslova, ali da su glavni problemi povećani troškovi povezani sa sprovođenjem neophodnih mera u lancu snabdevanja, transport, otežano kretanje radnika, kao i manjak radne snage.

Gubici na tržištu postoje usled prestanka rada ugostiteljskog sektora i pijaca, dok su maloprodajni lanci morali da prilagode poslovanje skraćenom radnom vremenu, čemu su i dobavljači morali da se prilagode. Sa druge strane, izvoz nije zaustavljen, uprkos neizvesnosti vremena potrebnog za isporuku, kao i za proveru dokumentacije.

Glavne šanse su što veći plasman robe na domaćem tržištu i izvoz u zemlje koje trenutno ne mogu da uvoze robu iz Španije, Italije i drugih zemalja koje su značajnije pogođene virusom.

Inicijativa “Svet hoće domaće“, pokrenuta septembra 2018. godine, predstavlja važno mesto za promociju i edukaciju domaćih proizvođača visokokvalitetne hrane. Prateći trenutne okolnosti, USAID-ov Projekat za konkuretnu privredu, kroz seriju ovih onlajn panela nastaviće da podržava  lokalnu prehrambenu industriju, ukazujući na ključna pitanja i pomažući proizvođačima da se lakše snađu u trenutnoj situaciji.